hirdetés

A hétvégén megkezdte napi 24 órás szolgálatát a Balatonon a Rupert sürgősségi mentőhajó a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata héttagú flottájának részeként. A tihanyi kikötőben állomásozó gyorshajót az Országos Mentőszolgálat is bármikor riaszthatja.

rupert VMSZ-népszava

A különleges mentőhajó akár 90 kilométer/órás sebességgel is képes haladni. Július elsejétől még egy sürgősségi mentőhajó áll szolgálatba, az Ábrahám-hegyi kikötőből indul majd a különféle riasztásokra. A tó északi partjáról a sürgősségi mentőhajók 3-5 perc alatt tudják elérni a déli partot.

A szakszolgálat további hajói Zánkán, Csopakon, Balatonkenesén és Keszthelyen állomásoznak bevetésre készen.

Lengyel Norbert, a vízimentők szakszolgálat strandokon lévő mentési csoportjainak vezetője arról számolt be, hogy nyáron országosan 80, a Balatonon mintegy 60 strandon, illetve fürdőhelyen teljesítenek szolgálatot képzett vízi mentőik, akiknek sikerült megduplázni a bérét, napi nettó 8 ezer forintért dolgoznak.

A vízimentők a múlt évben négyezer könnyű sérültet láttak el a Balatonon, közülük mintegy százról az Országos Mentőszolgálat gondoskodott a továbbiakban, 21 embert mentettek ki a vízből és 4 ember újraélesztésében működtek közre.

(Fotó: Népszava)