hirdetés

Bajban a Parlamentbe be se jutott párt. Már eddig állítólag 29 gyanúsítottat hallgattak ki annak a nyomozásnak a kapcsán, amelyet az Állami Számvevőszék az ÁSZ feljelentése alapján rendelt el a nyíregyházi ügyészség. Az Esti Újság úgy tudja, a gyanúsítottak száma jóval több lehet majd. Az ügyben senkit nem vettek őrizetbe eddig és senkinek nem kérték az előzetes letartóztatását. A rendőrség közlése szerint a vádhatóság számvevőszéki ellenőrzéssel kapcsolatos kötelezettségek megszegése vétség gyanúja miatt rendelte el a nyomozást.

seres mária 2

Állítólag az SMS párt több tavalyi képviselőjelöltje számolt be arról, hogy meg kellett jelennie a lakóhelye szerinti rendőrségen, ahol gyanúsítottként hallgatták ki és rabosították is egyben őket. A Seres Mária Szövetségesei elnevezésű párt egykori egyéni képviselőjelöltjei közül már huszonkilencet hallgattak ki gyanúsítottként, mert nem számoltak el a kampányköltségekkel.

Az Esti Újság úgy tudja, újabb gyanúsítások lesznek, hisz a párt több mint hatvan képviselőt állított és vett fel több száz milliós állami támogatást, és a képviselők alig fele lett csak kihallgatva a párt pénzügyei végett. A pártoknál bevett szokás volt, hogy a képviselőjelöltek lemondtak a szervezet javára a támogatásokról, így cserébe velük nem tud sem a NAV, sem más mit kezdeni. A párt ügye meg nem felszámolható a jelenlegi hatályos törvények szerint. És sok parlamenti pártnak, amely sokat szakított és nem tudja visszafizetni a felvett százmilliókat, pedig vagyona sincs, tehát a behajtás esélye egyenlő a nullával. Azonban, ha csak egy képviselőjelölt is ezen állítást alá tudja támasztani a nyomozóknak és vádalkut kap cserébe, akkor bizony sok-sok pártnál lehet majd baj. De itt az SMS-nél is elég lesz egy félő jelölt, aki inkább menti magát az esetleges súlyos szankciók elől.

Az SMS brutális kampánypénzhez jutott, hisz nem kevés jelöltje szedte össze az induláshoz szükséges aláírásokat. A párt sok-sok tízmillióhoz, több százmillióhoz jutott hozzá így. Az eset nem meglepő, hisz az ÁSZ az összes pártot átvilágította, és így került bajba az SMS is. Holott, ha mindenki vitte a kampányköltéseiről a számlát, semmi aggódnivaló nem volna. Úgy tudjuk, az összes párt átvilágítása megtörtént, így a parlamentbe bejutó szervezeteké is. Olyan nagyságrendű bajt, mint az SMS-nél, azonban az ÁSZ szinte sehol sem talált.

Kapás József, a párt egyik volt jelöltje azt mondta, hogy az ÁSZ korábban vizsgálta a párt pénzfelhasználását. A kampányban jelöltenként összesen ötmilliót kaphat a párt, ebből egymilliót maga az egyéni jelölt, de sokan erről az egymilliós kampánypénzről is lemondtak a párt javára. A párt viszont most arra hivatkozik, hogy azért nem tud elszámolni az ÁSZ-nak a kampányköltségekkel, mert a jelöltektől nem jött visszaigazolás arról, hogy hogyan és mire költötték a pénzt. Kapás szerint annak ellenére, hogy többen az egymillióról is lemondtak a párt javára, rajtuk keresik a pénzt, és kérik számon az együttműködés hiányát – legalábbis ezt írja az exkormányközeli lap.

A lapnak több érintett is arról számolt be, hogy ujjlenyomatot is vettek tőlük, azaz rabosították őket, és nem kizárt, hogy a párt összes, 67 egyéni jelöltjével szemben így járnak majd el.

 

(Fotó: Alfahir)