hirdetés

Újabb fordult a sümegi John Henry Newmann Oktatási Központ ügyében. Az iskola rossz hírbe hozott vezetői, munkásai ugyanis büntető és polgári pereket garmadáját indítják. Az Esti Újság úgy tudja, hogy az iskola nem létező szennyesét kiteregető és az Oktatási Központ  nevében feljelentést tevő személyek is komoly gondba kerülhetnek.

henry newmann szobor sümeg

Értesüléseink szerint már négy sajtópert kezdeményeztek legfőképp az Index ellen a sümegi közösségi főiskola rossz színben feltüntetett érintettjei, akikről úgy tűnt ezen írásokban, mintha bármiféle bűnügyhöz közük lenne. Emellett büntetőperek is indulnak, hisz az iskolát lejárató hírek terjesztője igen közeli ismeretségben van  azzal a J. Róberttel, aki jelenleg a titkosszolgálati kémbotrányban vádlott, és akinek neve többször felmerült a milliárdos Egymásért Alapítvány csalási ügyében is, de ő valahogy kimaradt a vádlottak sorából.

A négy külön külön indított sajtóperben az eddig csak visszafogottan nyilatkozó érintettek a róluk megjelent cikkeknek gyakorlatilag minden állítását cáfolják, így komoly sajtó- és büntetőjogi perek indultak.

Mint korábban arról beszámoltunk, a sümegi közösségi főiskola vezetőit menesztették és feljelentést tettek ellenük az MNB-s támogatások elsikkasztásának vádjával. Azonban az ügyben egyelőre csak iratbekérések és tanúmeghallgatások történtek, így az is előfordulhat, hogy a büntetőügy a vádemelésig sem jut el, mert mint kiderült, az MNB-s alapítványi pénzek elszámolás részben rendben lezajlott, és van, ami még le sem zárult. Azaz a támogatások felhasználása rendben volt.

Az MNB az alapítványi pénzek felhasználásának ügyében a következőt adta hírül.

Minden támogatási szerződés elszámolását szigorú elszámolási rend szerint ellenőrzik, és ha a számviteli bizonylatokat nem kapják meg időre, vagy kiderül, hogy nem a kuratórium által jóváhagyott költségekre használták fel a pénzt, akkor a különbözetet visszakérik a támogatottól. Az alapítványok szerint az elszámolással részint minden rendben van, részint pedig még nem aktuális – írta az MNB.

(Fotó: archív, illusztráció)