hirdetés

Ismét kellemetlen ügybe keveredett egy közismert egyház. Az egyházi szervezetek mögé rejtőző, az állami költségvetésnek eddig 8 milliárd forint kárt okozó bűnszervezetre csapott le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Békés Megyei Főügyészséggel együttműködésben. A nyomozás már régóta folyik és a szálak az egyik ex-békési Fideszes politikus büntetőügyét is érintheti. Úgy tudjuk ráadásul a korábbi egyházi botrányokban is főszerepet játszó személyek is felbukkantak a mostani milliárdos csalásban.

 

A vámhivatal csütörtökön azt közölte, hogy a főügyészség külföldön nyitott bankszámlákról is zárolta a népkonyhával és a fiktív szerződésekkel csaló bűnbanda vagyonát, a szervezet irányítói pedig letartóztatásban vannak.

A Magyarországon bejegyzett egyház alá tartozó egyes szervezetek Békés, Csongrád-Csanád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében szociális konyhákat működtetnek, időseket gondoznak, fogyatékkal élőket és pszichiátriai betegeket látnak el, de irányítóik a szervezet vagyonát nemcsak ezen célokra, hanem “tetemes összegben” saját vagyonuk gyarapítására is fordították – közölték.

A magyar költségvetésből származó támogatás, összesen 3,6 milliárd forint felhasználásához Budapesten napi ezer ember ellátására alkalmas népkonyhát hoztak létre. Az üzemeltető cégeket folyamatosan cserélték, volt, hogy a támogatást napi 24 ezer emberre is igényelték, de főzés helyett egy idő után már csak a fiktív számlázással foglalkoztak. A támogatási összegeket bankszámlákon átfuttatták, majd több mint 3 milliárd forintot ATM-ekből és banki pénztárakban felvettek, és cipősdobozban vitték vissza a bűnszervezet vezetőinek – ismertette a NAV.

Az ügyön azonban már hónapok óta dolgoznak a Név nyomozói, hisz két egyházi jogászt már bilincsbe vertek. Sőt foglaltak le sok sok luxus autót, készpénz és ingatlant. Azonban ekkor még csak az egyik ex-Fideszes politikus büntetőügye miatt vizsgálódtak és találtak furcsaságokat. Aztán jött a mostani fekete leves.

Az Esti Újság úgy tudja az ügyben több olyan személy is érintett, akiknek a neve más egyházaknál , más gyanús költségek miatt évekkel ezelőtt már felbukkant. Mindkét esetben amiről tudunk az egyházi normatívát csapolgatták a csalók, akik minden esetben komoly döntési köröket kaptak meg a gyanútlan egyházi vezetőktől. Mi úgy tudjuk a két főszervező kilétét a NAV-nyoozók sem tudják még. Mi gyanítjuk, hisz ennyi véletlen és egybeesés nem lehet.

 

( Gáspár M.)