hirdetés

Több ezren tüntettek a Kossuth téren. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) “korrupt vezetőinek lemondását” és a NAV független átvilágítását, a korrupcióval szembeni zéró toleranciát követeltek tüntetők csütörtök este Budapesten.

tüntetés2

Az “1000 milliárdan a tisztességes adózásért” elnevezésű facebook-csoport által “A mi országunk! A mi pénzünk” címmel szervezett demonstráció résztvevői emellett azért is demonstráltak, hogy az állam tartsa tiszteletben a magántulajdonhoz való jogot és “ne nyúljon” a magánnyugdíj megtakarításokhoz.

Somló Eszter, a Népharag csoport képviseletében arról beszélt, hogy továbbra sem vizsgálták át a NAV-ot, és “korrupt” vezetők kezelik az adófizetők pénzét. Kijelentette, eljöhet az az idő, amikor a polgári engedetlenség eszközéhez kell nyúlni. A tüntetők a beszéd után a Nádor utcán keresztül elindultak a budai Vár felé. Azzal indokolták úticéljukat, hogy a Miniszterelnökség a várba akar költözni. Amikor a tömeg vége elhagyta a Vértanúk terét, az eleje a Steindl Imre utcánál járt. A demonstrálók a “Nem tudunk annyit adózni, amennyit loptok” feliratú magyar zászló mögött vonulnak.

A tüntetésen részt vett az Anti Korrupciós Egyesület egyik alapítója Vancsura István is, aki volt adóhivatali dolgozóként anno megerősítette mindazt, amit egyik kollegája Horváth András állított, hogy ezermilliárdok tünnek el évente az áfa csalóknál, akiket a NAV nem enged leleplezni.

 

Minden ilyen megmozdulásnak van értelme egy demokráciában és egy antidemokráciában is. Vida Ildikónak le kell mondani és a többi kitiltottnak is. Sajnálatos és egyben fura, hogy a korrupció üldözésére a civil szervezeteknek kell vennie a fáradságot ma Magyarországon. – mondta Vancsura István.