hirdetés

Újabb botrány a XV. kerületben. Okirat-hamisítással vádolja az ügyészség a Fidesz egyik volt alpolgármesterét, aki a feltételezés szerint hamis aláírásokkal jutott hozzá egy közhasznú civil szervezet pénzeihez. A Közbizalom Egyesület elsősorban adóforintokból gazdálkodott, a pénz egy része a feltételezések szerint azonban a Fidesz kampányaira ment. Az ügyről a párt parlamenti képviselője, korábbi polgármestere, László Tamás is tudhatott, mégis azokat akarta kizáratni a Fideszből, akik szót emeltek a törvénytelenség ellen.

lászló-Bitvai

Súlyos botrányba keveredett a fővárosi Fidesz. S annak XV. kerületi szervezete. Az ügyészség ugyanis bűncselekménnyel vádolja a párt egyik önkormányzati képviselőjét, aki Rákospalota alpolgármestere is volt. B. Nándort azzal vádolják, hogy a Fidesz tevékenységét is segítő Közbizalom Közhasznú Egyesület elnökeként szabálytalanul vett fel pénzt az adóforintokat is felhasználó szervezet számlájáról.

Egy hónappal ezelőtt számolt be arról több média felület is, hogy feloszlatták a Fidesz XV.kerületi  szervezetét.  A hivatalos indoklás szerint azért, mert a rákospalotai pártszervezet két táborra szakadt, és a belháború elmérgesedett, a felek kibékítésére pedig már nincs lehetőség. A „belháború” elsősorban azért robbant ki, mert a Közbizalom több tagja – akik egyben a helyi Fideszben is tagok voltak – még 2012 elején számon kérték Bitvain, illetve főnökén, a volt polgármesteren, jelenleg a Fidesz országgyűlési képviselőjén László Tamáson, hogy milyen alapon vettek fel különféle összegeket, és erről miért nem tájékoztatta az egyesület többi tisztségviselőjét. A vita milliós összegeket érint.

A helyzet pikantériája, hogy a párt alapszabálya szerint a feloszlatott alapszervezeteket a választókerületi elnöknek kell újjászerveznie. Ezt a posztot László Tamás töltötte be az utóbbi években. Az újjászervezést információink szerint a László felett álló regionális igazgató felügyeli – akinek szintén tudnia kellett a hamisítási ügyről –, ám Pesti Imre szabad kezet adott a Fidesz parlamenti képviselőjének (azaz: újra választókerületi elnök lehet), aki így kiszoríthatja a pártból kritikusait. A volt tagok nagy része időközben megkapta a helyi Fidesz újjászervezéséről szóló levelet, a feladó: László Tamás.

Mindez azért érdekes, mert az Esti Újság úgy tudja, hogy a voltpolgármester jelenleg a Fidesz országgyűlési képviselője már a 2014-es Parlamenti választások elött pálcát akart tőrni riválisai és ellenlábasai felett a helyi szervezeten belül, de ezt nem engedték neki. Feltehetőleg azért nem mert a Fidesz választásért felelős vezetői úgy gondolták a XV. kerületben  jó eséllyel újrázhatnak és nyerhetnek, azonban  a kerület elbukott hisz a polgármester is a DK színekben indult régi –új városvezető Hajdú László lett.

Az mindenképpen érdekes a kerületben, és országosan is, főleg a nagy vihart kavart Neptun utcai iskolabezárás után, hogy egy fideszes politikus ellen vádat mert emelni az ügyészség. természetesen egy jogállamban így van rendjén. De sajnos hányszor történt meg az, vagy tűnt úgy, hogy egy adott személyt, akik mondjuk közel álltak a törvényalkotóinkhoz, kimosdattak. Gondoljunk csak a MOL vezérére Hernádi Zsoltra, aki Interpol körözés alatt áll még most is, s Horvátország szeretné mihamarább bilincsben látni.

Nos a XV. kerületi események mindent egybevetve erősítik a jogállamba vetet hitet, újra, hisz politikust, kormánypárthoz tartozó politikust vádoltak meg. Ha bebizonyosodik a vád, akkor a büntető törvénykönyv szerint a Fideszes ex-alpolgármester akár egy évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. Az ügy már bírósági szakaszban van, a Budapesti IV. és XV. kerületi Bíróság június 16-án hoz várhatóan ítéletet az ügyben.

Az ügy a Fidesz számára is kellemetlen: ha az önkormányzati képviselő lemondásra kényszerül, időközi választást kell kiírni abban a kerületben, ahol ősszel a Fidesz jelöltje Pintér Gábor alulmaradt a DK polgármesterjelöltjével, Hajdu Lászlóval szemben, sőt a vádlott Fideszes is csak hajszállal nyert a körzetében.

A bírósági ügyiratok közt is szereplő – jegyzőkönyv szerint a bűnügybe kevert Közbizalom Egyesület 2012. áprilisi vezetőségi ülésen parázs vita alakult ki. Az elnökség tanácskozásán a jegyzőkönyv szerint egyszerű tagként megjelent László Tamás is, aki védelmébe vette a most vádolt párttársát. Az akkori polgármester azt hangsúlyozta, helyettese nyakába szakadt minden feladat, mert szerinte a többi vezetőségi tag nem vette ki a részét a munkából, és kikérte magának, hogy gyanúsítgassák őket. Az elnökségi ülést követően összehívták az egyesület közgyűlését is, ahol László szintén megvédte helyettesét.

A jegyzőkönyv szerint az elnökségin László külön hangsúlyozta, hogy a Fidesz vezetőségének (így értelemszerűen a pártelnök alá tartozó, teljes körű felhatalmazással bíró regionális igazgatónak, Pesti Imrének ) ő megmutatta a dokumentumokat, a párt mellette áll, elismerték a Közbizalom erőfeszítéseit.