hirdetés

Áthatolhatatlan uniós határokat szeretne Orbán. Új uniós alkotmányt. Normális kapcsolatot Oroszországgal. Hisz az összes terrorista alapvetően migráns, a kérdés csak az, hogy mikor emigráltak az Európai Unióba – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Politicónak adott interjúban. A liberálisokra is jutott pár perc, akik a szabadság ellenségei Orbán szavai szerint. A politikai híroldalnak Orbán a parlamenti irodájában adott másfél órás interjút.

orbán-csányi-hernádi-mészáros

Orbán a beszélgetés során elmondta, milyen receptet képzel el Európa betegségeire: áthatolhatatlan külső határokat, amelyekkel növelik az uniós biztonságot, és megmenthetik a schengeni övezeten belüli szabad átjárást; új EU-alkotmányt, amely a nemzetállamok szerepét erősíti Brüsszellel szemben; és normalizált kapcsolatot Oroszországgal.

Orbán a lapnak a bevándorlók és a terrorizmus közötti összefüggésről beszélt, amely szerinte nyilvánvaló tény, akár tetszik, akár nem, bár a nyugati vezetők nagy része megpróbálja letagadni a nyilvánvalót. Annak, hogy ezt nem mondják ki, Orbán szerint az ámokfutást rendező politikai korrektség az oka, amely destabilizálja Európát, növelve a politikai vezetők és az emberek közötti szakadékot.

A párizsi merényleteket követően szerinte az az első számú feladat, hogy megvédjük az európai határokat, szerinte logikus, hogy az ellenség, akikkel a NATO és az EU a Közel-Keleten és Afganisztánban harcol, a menekültárammal együtt küld harcosokat Európába. Orbán szerint mindegyik menekült biztonsági fenyegetést jelent, mivel nem tudjuk, kik ők, és ha beazonosítatlan emberek ezreit vagy millióit engedünk be az otthonunkba, a terrorveszély jelentősen nőni fog.

Orbán azt is elmondta, nem veszi a bátorságot ahhoz, hogy olyan országoknak, mint Belgium vagy Franciaország, tanácsokat adjon a migránsok kezeléséhez, akik egyébként szerinte egy párhuzamos társadalmat építettek ki ezekben az országokban, és az EU-útlevelet elfogadják, de a nyugati értékeket nem. Mi meg akarjuk menteni Schengent és a szabadságjogokat, beleértve a szabad mozgás jogát – mondta Orbán, ezzel magyarázva, hogy miért védené keményebben a külső határokat.

A magyar miniszterelnök azt is elmondta, hogy szeretné, ha az EU összehívna egy Európa Konventet azzal a megbízással, hogy az uniós alapokmányt is módosítsák, Orbán EU-reformja több hatalmat adna a nemzetállamoknak, és kevesebbet az Európai Egyesült Államok létrehozásában érdekelt brüsszeli vezetőknek. Orbán ragaszkodik ahhoz, hogy Magyarország helye a nyugati világban van, és azért bíráljuk az EU-t és a NATO-t, mert távol vannak a tökéletestől.

Azt tagadja, hogy ő lenne az EU provokátora, és azt állítja, hogy ő valójában együttműködő, és csak akkor konfrontálódik, ha szükséges. Aztán az orosz elnökre rátérve azt mondja, Vlagyimir Putyin olyan ember, akivel együtt lehet működni. Nem egyszerű figura, mondja, nem olyan ember, akinek kiismerhető a személyisége, szóval nem úgy kell elképzelni, ahogyan egy nyugati vezetőt elképzelünk. Orbán szerint az oroszokkal csakis a realitásokon nyugvó hatalmi politikát lehet folytatni, aki elvi alapon nyugvó kapcsolattal próbálkozna, az sosem fog működni. Az európai és az orosz alapelveket lehetetlen egymással összhangba hozni Orbán szerint.

Az interjú közben a Politico újságírója számára az is kiderült, hogy milyen könyveket tart az irodájában a magyar miniszterelnök. Orbán például a szorosabb európai szövetségi rendszert támogató Jürgen Habermas egyik traktátusáról azt mondja, az „a legveszélyesebb könyv”. Kertész Imrétől is tartott egy könyvet a szobájában, meg egy másikat a politikai iszlámról, továbbá egyet a globális szexuális forradalomról („ez egy genderellenes tanulmány arról, hogy hogyan pusztítjuk el a szabadságot a szabadság nevében” – mondta róla Orbán). A magyar miniszterelnök egészséges pocakot növesztett, írják, aki csak a fotós kedvéért vesz fel nyakkendőt, de aztán meg is szabadul tőle, és mindezt azzal magyarázza, hogy a világnak ezen a táján a politikai vezetők fesztelenebbek.

Orbán folyékonyan beszél angolul és vicceket süt el a beszélgetés alatt, írják a cikkben, és bár kritikusai azt állítják, hogy gúnyolódik a muszlimokon, a pénzembereken és a liberális eliten, az interjú alatt nem ezt a formáját hozta. Ő nem egy Putyin- vagy Erdogan-szerű diktátor, ilyet Orbán szerint csak a lusta gondolkodásúak állítanak róla, hogy így próbálják a perifériára szorítani. Orbán olyan arrogáns nyugati politikai elitre panaszkodik, akik, ha nem ért velük valamiben egyet, máris megbélyegzik azzal, hogy ő a rosszfiúkhoz tartozik. A liberálisok ma Európában nem a szabadságért harcolnak, hanem a politikai korrektségért, de ők a szabadság ellenségei, mivel Magyarország nemzetállami döntési szabadságát szeretnék korlátozni – mondja a magyar kormányfő.

(Forrás: Politico–HVG–Esti Újság)