hirdetés

Újabb fejezetéhez érkezett Juszt László és Frei Tamás közel másfél évtizede óta tartó furcsa kapcsolata. Eleinte harc volt ez, majd kibékült a két tévés. Most azonban úgy tűnik, elölről kezdődik minden. Mint ismeretes, Juszt László 2001-ben azt állította, hogy hazugság Frei Tamás azon riportja, amelyben megszólaltatott egy bérgyilkost, aki egymillió dollárért akár a magyar miniszterelnököt is lelőné. Juszt szerint a férfi egy statiszta volt, aki 600 dollárért vállalta, hogy azt nyilatkozza, amit mondanak neki. Freinek ezután távoznia kellett az RTL Klubtól, hisz hatalmas botrány lett az esetből. Juszt most a Facebook-oldalán szólalt fel ismét az íróvá lett ismert tévés, Frei ellen, szerinte ugyanis még az sem igaz, hogy Frei gondos családapa. Még akkor sem, ha az Összezárva Friderikusszal című műsorban ezt állította.

frei

Ebben a beszélgetésben hivatva volt Frei nagyszerűségét ábrázolni – a gyerekeit imádó családapa képe. Nos, nem sokkal a történetet követően hallottam a szakmában, hogy kirúgta a feleségét a gyerekekkel együtt, akik albérletbe kényszerültek. A felesége – akiről most lesajnálva beszélt, akit ő túlnőtt – egyébként tehetséges kollegina, ott állt a két gyerekkel és munka nélkül. Soha nem ismertem, személyesen nem találkoztunk, de ekkor – a feleségem noszogatására – felhívtam, s munkát ajánlottam a TV ügyvédje című akkor futó műsorban. Sírva köszönte, majd azt mondta: Nem vállalhatok nálad munkát, mert Tamás megöl. A többiről – ha akar – beszéljen ő – írta Juszt a megdöbbentő sorokat.

De ez csak a jéghegy csúcsa Juszt szerint, aki saját bevallása szerint óriási hibát követett el akkor, amikor annyiban hagyta Frei Tamás hazugságra épülő riportjának feszegetését. „Mindenki – én is – csak legyintettünk rá. Hiba volt. Én is hibáztam a legyintéssel, mert ezzel indult el a riporteri szakma lerohasztása, hiteltelenítése” – magyarázta Juszt a Blikknek, aki eddig nem ismert részleteket árult el a 14 évvel ezelőtti történtekről.

Hazafelé jöttem, amikor a repülőgép kapitánya behívott a pilótafülkébe, s a következő üzenetet adta át: „Azt kéri a Frei úr az Ön feleségén keresztül, hogy ne beszéljen a Ferihegyen Önre váró újságírókkal, mielőtt vele nem találkozik.” Így tettem. Hiba volt. A Hélia szálló előtt találkoztunk. (Friderikusznak most azt állította, hogy soha nem beszéltünk!) Könyörgött, hogy ne adjam le a riportot, mert tönkreteszem a pályáját. Én azt mondtam: ebből csak úgy tud jól kijönni, ha ő mondja el, hogy hazudott. Ha megteszi, akkor nem adom le a riportot. Ez volt a második hiba, amit elkövettem. Mert azonnal teleordította a magyar sajtót, hogy én megzsaroltam.

Juszt László leleplező riportja, amelyben kiderült: a férfi nem is volt bérgyilkos, végül adásba került. A botrány egyre nagyobb lett, míg végül a két fél állítólag ügyvédek előtt megállapodott egymással, hogy abbahagyják az egymásról való nyilatkozgatást.

Ragaszkodtam ahhoz, hogy írjunk egy megállapodást, hogy mostantól nem nyilatkozunk egymásról semmit, s aki ezt megszegi, az fizet a másiknak 1 000 000 forintot. A megállapodást két ügyvéd készítette el.