hirdetés

Érdekes, hogy nem kíván büntetőfeljelentést tenni az Emmi az Országos Roma Önkormányzat támogatási pénzei ügyében, de ha nem fizetnek, kész behajtani az 1,6 milliárdos összeget. A Balogh Zoltán miniszter vezette hivatal ugyanis eláll a Híd a munka világába kötött szerződéstől, és kérik vissza az eddig kifizetett támogatást a roma szervezettől.  

ORÖ-nol

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közölte kedden , hogy az észlelt szabálytalanságok miatt eláll az Országos Roma Önkormányzattal  a Híd a munka világába projektről kötött szerződésétől, és visszakéri az 1,6 milliárdos támogatási összeget.

Az Emmi azt írta, hogy több szabálytalansági gyanúbejelentést tettek az ügyben, de büntetőfeljelentést nem kívánnak tenni, mivel az uniós projektek megvalósulása, elszámolása és ellenőrzése szakmai-pénzügyi feladatokat deklarál az Emmi, mint támogató részére, a büntetőjogi felelősség vizsgálata közvetett módon jelentkezhet.

Ha az ORÖ nem tesz eleget a visszafizetési kötelezettségeinek, akkor Balogh miniszterék kezdeményezik a behajtást az adóhatóság révén.

Mint ismeretes, a 2013-ban indult Híd a munka világába elnevezésű program célja főként a roma munkavállalók foglalkoztatásának elősegítése lett volna, de a programban a minisztérium és más ellenzéki politikusok gyanúja szerint lényegében a teljes, 1,6 milliárdos elszámolási összeget szabálytalanul használhatták fel. Az uniós milliárdokból méregdrágán béreltek autókat az ORÖ alkalmazottainak, vásárolt a szervezet olyan ingatlanokat, amelyek igazából a projekt céljaira használhatatlanok, és történtek olyan kifizetések is, amelyek felvetik a korrupció, a hűtlen kezelés és a sikkasztás gyanúját is. Az ORÖ ügyeiben már a NAV is nyomozgat.

Az ORÖ által létrehozott foglalkoztatási szövetkezet a tárca szerint képtelen végrehajtani a vállalt feladatot, ezért bontottak velük szerződést. A szövetkezetet Farkas Flórián miniszterelnöki biztos vezette, egészen a lemondásáig.