hirdetés

Tuti meló
2014-05-19 10:36

Valós a mondás, hogy politikusnak lenni Magyaországon biztos megélhetést jelent. Így aki képviselő nem kell aggódnia, hogy lesz-e munkája és nyolc órát sem kell robotolnia a gyárban a havi nettó százezerért. Legalábbis egy kutatás szerint egyedül az olasz képviselők keresnek többet a világelitben az átlagkeresetekhez viszonyítva magyar kollégáiknál. Az új ciklusban a hazai hon­atyák 3,3-szer annyi fizetést visznek haza, mint egy átlagos magyar munkavállaló.

Szép summa üti mostantól a magyar parlamenti képviselők markát. Az új ciklusra megemelt alapfizetés még úgy is igen csábító, hogy közben megvonták az egyéb juttatásokat, azaz a lakhatási támogatást és a költségtérítést. A hétszáznegyvennyolcezer forintos átlagbérrel azonban világviszonylatban is az elitbe kerültek a politikusaink.

Az összeg maga jócskán elmarad a fejlett országokétól, de ha összehasonlítjuk a helyi átlagkeresetekkel, akkor máris érdekes dologra bukkanhatunk. A világelitben ugyanis ezüstérmes pozícióban vannak a magyar hon­atyák, egyedül a korrupt és ezer sebből vérző olasz parlamentben tehetnek zsebre pofátlanabb összeget a politikusok.

A bruttó 226 600 forintos átlagfizetésnek itthon a 3,3-szeresét keresik meg a fideszes, MSZP-s, jobbikos és LMP-s képviselők, míg Olaszországban ez az arány 4,95:1, de persze kevésbé lenne zavaró, ha a magyar átlagfizetés is hétszáz-ezer forint körül mozogna.

Ezzel a magyarok még az Egyesült Államokat, Japánt, Németországot és Ausztráliát is lepipálják, a brit, a francia és a spanyol politikusok pedig szerényen kulloghatnak a sor végén.