hirdetés

Üres Lakások Menete volt immáron ötödször, amelyet a Város Mindenkié mozgalom szervezett. Több százan, közel ezren vonultak fel az emberhez méltó lakhatásért Budapesten, az Üres Lakások Menetén. A tüntetők a józsefvárosi kilakoltatások ellen is tiltakoztak – korábban egy agydaganatos nő és családja is utcára került a 8. kerületben. Senki nem kegyelmezett nekik. Kocsis Máté polgármesternek pedig cetlikkel üzentek a demonstrálók, hisz kapcsolatuk régi, folyamatos és nem baráti, hisz ez az a mozgalom volt, amely elfoglalta anno a fideszes városvezető irodáját békés és figyelemfelhívó szándékkal.

Tüntetés a lakásért-origo

Ötszáz fős tömeg indult el a Józsefvárosból, demonstrálva a lakhatási válság és a fővárosi családok kényszer-kilakoltatása miatt. Ez a demonstráció már az ötödik. A Város Mindenkié nevezetű civil szervezet ötödszörre rendezte meg az Üres Lakások Menetét, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy miközben közel négyezer önkormányzati bérlakás most is üresen áll Budapesten, sajnos tömeges kilakoltatás zajlik, még az ezt tiltó moratórium bevezetése előtt, gyorsan, sutyiban.

Állítólag tucatnyi kényszer-kilakoltatás történt így a Józsefvárosban is,  állítja a Város Mindenkié szóvivője.

A Magdolna-negyed felújítása erre is jó alkalom volt, az utóbbi időben két nap alatt 14 lakót költöztettek ki a Magdolna utcából – mondta Lakatosné Jutka.

Mint arról korábban  már hallani lehetett, a kilakoltatások során egy agydaganatos nő és családja is az utcára került, mert bár a bérleti díjat fizették, nem tudták törleszteni korábbi, felhalmozott tartozásaikat. Hiába védték őket élőlánccal az AVM aktivistái, a rendőrök keményen léptek fel a jogvédőkkel szemben. Nem volt kegyelem senkinek, mondhatni.

Az Üres Lakások Menete rendőri kísérettel a Mátyás térről a Bródy Sándor utcáig vonult, érintve több olyan házat, ahol kilakoltatás történt, vagy – szerintük az önkormányzat hibájából – üresen állnak egyébként lakható épületek.

A tüntetők megálltak Kocsis Máté józsefvárosi polgármester hivatalánál is, és tiltakozó üzeneteket tűztek a kerítésre.