hirdetés

Több ezren vonultak és tüntettek ma Budapesten a Városliget, az Orczy-kert és a Római part fáinak kivágása ellen. A demonstrációt több civilszervezet hozta össze, akik közt ott volt a nagy városvédő Ráday Mihály is, aki azt hangsúlyozta, hogy ki akarna a londoni Hyde Parkba múzeumokat építeni most? 

zold-tuntetesRáday Mihály, a Budapesti Városvédő Egyesület elnöke a Hősök terén felállított színpadon azt hangsúlyozta: a Városliget a világ első tervezett városi közparkja. Kinek jutna eszébe beépíteni új épületeket a londoni Hyde Parkba, a párizsi Luxembourgi-kertbe vagy a Bois de Boulogne-ba – tette fel a kérdést. Kiemelte: egy városnak az az érdeke, hogy üres telkei, épületei hasznosuljanak, és ne egy helyre telepítse összes látnivalóját, hanem minél több pontra hívja a turistákat, lokálpatriótákat. Mindez összefügg a fák megvédésével – tette hozzá.

Várnai László, a CivilZugló Egyesület vezetője felszólította a felelősöket: azonnal állítsák le a Városligetbe tervezett megalomán építkezést. Szavai szerint a fővárosnak 3 ezer hiányzó fát kellene pótolnia és a régi ipari területeket fejlesztenie.

A tüntetésen jelképesen átadták az „Arany láncfűrész-díjat”, amelyet Patyi Andrásnak, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektorának ítéltek oda, aki az egyesület vezetője szerint 200 fa kivágásáért felelős az Orczy-kertben.

Szegő Judit, a Levegő Munkacsoport munkatársa azt mondta: a Városligetbe tervezett múzeumoknak más helyet kell találni, mert a fák oxigéntermelése életünk egyik záloga, a levegő tisztasága és az emberek közérzete szempontjából egyaránt fontosak.

A rendezvény felszólalói közült többen arra hívták fel a figyelmet, hogy a ligetvédők fellépése után már nem vágtak ki több fát a Városligetben.

A résztvevők „Megvédjük a budapesti fákat” feliratú molinó mögött vonultak az Erzsébet térről a Bajcsy-Zsilinszky úton, a Nagymező utcán és az Andrássy úton át a Hősök terére. Amikor a csoport eleje a térre ért, a menet vége a Munkácsy Mihály utcánál volt.

A tömegben többen olyan táblákat tartottak a magasba, mint „Fákat, jó levegőt, közparkokat, élhető várost!”, „Nem kellenek monstrumok a ligetbe!” vagy „Budapest, ne vágd magad alatt a fát!”. A menet elején többen dobolva, táncolva vonultak, sokan öltöztek zöldbe és sokan érkeztek kerékpárral.

(Forrás: propeller, fotó: MTI)