hirdetés

Demonstrációt szervez az Országos Taxisszövetség június 16-án Budapesten, ha a Parlament nem fogadja el a taxisrendeletet – jelentette be Metál Zoltán, a szervezet elnöke. Az elkeseredett fuvarosok Orbán Viktor miniszterelnökhöz is fordultak segítségért, mert a szabályozás nem akarja kizárni az Ubert.

taxi2

Demonstrálni fognak a taxisok június 16-án, ha a törvényhozás nem fogadja el a már tavaly november óta kidolgozott taxisrendeletet, amit egyébként a kormányzati szervek és a taxisszervezetek már elfogadtak – mondta Metál Zoltán, az OTSZ elnöke a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetségével (FUVOSZ) közösen szervezett sajtótájékoztatón.

Az OTSZ és a FUVOSZ emellett nyílt levélben fordultak Orbán Viktorhoz

A szabályozás nem akarja kizárni az Ubert és a hozzá hasonló cégeket, csak a jogszabályok közé akarja szorítani a működésüket – mondta Peredi Péter, a FUVOSZ főtitkára. Metál Zoltán beszélt az Ubereseket célzó májusi NAV-ellenőrzésekről. Az ellenőrzött sofőrök közül senkinek sem volt adószáma, számla- és nyugtatömbje, taxamétere, biztosítása.

Egy nagyobb, személyszállítással foglalkozó cég havonta átlagosan 100-150 ezer fuvart bonyolít le, egy kisebb vállalkozás pedig 50-60 ezret – mondta Metál. Szerinte a taxiengedéllyel nem rendelkező Uber havi átlaga elérheti a 100 ezres fuvarszámot is. Az Uber 2014-es piaci előretörése óta a hivatásos taxisok megrendelései 20 százalékkal estek vissza.