hirdetés

Elegük van. Utcára vonulnak a mentősök a Markó utcában május végén. A demonstrációjuk oka, hogy a vártnál kevesebb béremelést kapnak jövőre.

mentőkAz Országos Mentőszolgálat munkatársai 60 százalékos béremelésre számítottak 2018 januárjától, ám fizetésüket mindössze 10 százalékkal emelik jövő év elejétől. A Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MMSZ) szerint mind a szakszervezeteknek, mind a dolgozóknak elege van, ezért vonulnak utcára.

A mentősöket Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere vendégelte meg reggelire a Mentők napján egy nívósabb helyen, ahol azzal viccelődött, hogy a mentősök milyen otthonosan mozognak a vendéglátóhelyen, már azt hitte, rendszeresen itt fogyasztják reggelijüket. Az MMSZ szerint ez a poén elfogadhatatlan, pláne úgy, hogy a miniszter úr tisztában van a mentősök keresetével.

A 2018-as 10 százalékos emelést a mentősök az egészségügyi szakdolgozók tervezett béremelésén felül kapják majd. Az Országos Mentőszolgálat többletforrása 4 milliárd forint lesz jövőre. Míg 2010-ben 22,5 milliárd forintot fordítottak, jövőre 39,7 milliárd forintot fordítanak a mentősökre.