hirdetés

Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke nem, csak Varga Árpád elnökhelyettes és kollégái jelentek meg az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szerdai ülésén, amelyen az Egyesült Államok által hozott beutazási tilalom ügyét is tárgyalják. Az ellenzéki politikusok egyöntetűen követelik a NAV elnökének menesztését. A kormánypártiak egymásra mutogatnak, azt állítják Vida senkit nem tájékoztatott a kitiltásáról érkezett hivatalos levélről.

Vida Ildiko

    A NAV elnökét azt követően hívták meg a bizottság ülésére, hogy neve felmerült azok között, akikkel szemben az amerikai hatóságok beutazási tilalmat rendeltek el. Vida Ildikó a Magyar Nemzet szerdai számában megjelent interjúban elismerte, hogy több kollégájával együtt az érintettek között van.

Vadai Ágnes független képviselő, a Demokratikus Koalíció alelnöke – aki a bizottságnak nem tagja – röviddel az ülés kezdete után újságíróknak azt mondta, a testület fideszes tagjai “kitiltották” az ülésről, nem járultak hozzá ahhoz, hogy részt vehessen a zárt tanácskozáson.

Hozzátette: kezdeményezni fogja, hogy hozzák nyilvánosságra az ülés azon részének jegyzőkönyvét, amelyen a NAV-elnök és munkatársainak kitiltási ügyét tárgyalták. Azt is kérni fogja, hogy az üggyel kapcsolatban keletkezett valamennyi dokumentációt, feljegyzést vagy bármilyen találkozóról szóló irományt hozzák nyilvánosságra.

A DK-s politikus felidézte a NAV-elnök Magyar Nemzetnek adott interjújára hivatkozva azt mondta, Vida Ildikó saját maga fogja vezetni azt a bizottságot, amely kivizsgálja, hogy milyen korrupciós ügyekben érintett. Vadai Ágnes szerint alapvetően rengeti meg az adózási morált, hogy a NAV elnöke és munkatársai ilyen ügybe keveredtek. Ezeket az ügyeket most már nem zárt ülésen, hanem a nyilvánosság előtt kell megtárgyalni, az adóhivatalnak ki kell állnia a nyilvánosság elé – foglalt állást.

Vadai Ágnes kiemelte, hogy Vida Ildikó a szerdai cikkben elismerte: egy kormánytagot értesített az ügyéről. Még a bizottsági ülés előtt mind ő, mind Szél Bernadett, a testület LMP-s tagja újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta, az elmúlt hetekben a kormány tagadta, hogy tudnák kik ellen rendelt el az Egyesült Államok beutazási tilalmat.

Szél Bernadett szerint hazugságba keveredett a kormány. Vadai Ágnes pedig azt közölte, ha kell, írásbeli kérdéssel fordul a kormánytagokhoz, hogy kiderüljön ki hazudott. Vadai Ágnes és Szél Bernadett minis úgy vélte, Orbán Viktor miniszterelnök magyarázattal tartozik az ügyben.