hirdetés

Rég volt ekkora botrány a hitközségnél. A transzveztita vezető helyett, a rendszerváltás utáni legnagyobb bankbotrányaként elhíresült Agro-bank ügyben elítél bankárt választották. Nos cseberből vederbe estek. Kunos Pétert választotta meg ügyvezetőnek a Budapesti Zsidó Hitközség az egy héttel ezelőtt ugyanígy megválasztott Schwezoff Dávid helyett, akinek az igen eseménydús múltjából derültek ki nemrég érdekességek.
Ennyi volt Schwezoff Dávid hitközségi vezetői megbízatása. Leváltották a BZSH pár napja kinevezett vezetőjét, mert több blogoldal is lejáratókampányt indított ellene a múltja miatt. Így Kunos Péter lesz a Budapesti Zsidó Hitközség vezetője, akinek a múltja szintén érdekes igaz ő nem volt traszveztita művész és nem kántor sem, bár az Agróbank-ügye miatt sokat volt börtönben és el is ítélték.
Schwezoffot egy hete választották meg a posztra, de aztán Heisler András, a Mazsihisz elnöke a napokban levelet írt Tordai Péternek, kezdeményezve, függesszék fel tisztségéből az új ügyvezetőt és hívjanak össze rendkívüli közgyűlést, mivel olyan dolgok kerültek napvilágra az új vezetőről, amelyek jelentős kockázatot jelentenek a szervezet számára. Arra gondolt, hogy a Tudozsido blog megszellőztette, hogy Schwezoff Dávid néhány évvel ezelőtt budapesti meleg-szórakozóhelyeken lépett fel, továbbá volt olyan időszak is az életében, amikor katolikus kántorként tevékenykedett. Maga az érintett a Népszabadságnak nem kívánt nyilatkozni az ügyben.
A tisztségért egy hete négy jelölt indult: Schwezoff Dávid mellett Grósz Andor, a Kecskeméti Zsidó Hitközség elnöke, Horváth József, a lágymányosi zsinagóga elnöke és Kunos Péter, a BZSH számvizsgáló bizottságának elnöke, az Agrobank volt vezetője. Utóbbit választották most meg ügyvezetőnek.