hirdetés

Zár alá vette a szcientológusok budapesti, Váci úti ingatlanát a Nemzeti Adó- és Vámhivatal  – számolt be a földhivatali bejegyzésre hivatkozva közmédia.  A szcientológusok szerint a NAV lépése jogszerűtlen volt és megtették a szükséges lépéseket.

szcientológiaA Nemzeti Nyomozó Iroda  munkatársai múlt év októberében tartottak házkutatást a szcientológusok XIII. kerületi, Váci úti központjában, miután a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz  több panasz érkezett olyan magánszemélyektől, akik korábban az “egyház” tagjai voltak, vagy más módon kapcsolatba keveredtek a hivatalos egyházként el nem ismert “szektariánus csoportosulással”. Az NNI személyes adattal visszaélés, kémkedés és más bűncselekmények gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen. Sajtóhírek szerint a hatóságok azt gyanítják, azok a módszerek, amelyekkel a szcientológusok a tagjaikról információkat, személyes adatokat gyűjtenek, és ahogyan ezeket tárolják, törvénysértők, és súlyos visszaélésre adnak lehetőséget. A szcientológusok a vallásszabadság elleni támadásként értékelik a rendőrségi akciót – írták. Az Egyház jogi képviselői már korábban jelezték, hogy véleményük szerint a NAV jogellenesen járt el a zár alá vétellel kapcsolatban, amikor anélkül intézkedett, hogy bírósághoz fordult volna. Az ezzel kapcsolatos jogi lépéseket az Egyház megtette.

Az Egyház 27 éves magyarországi működése során mindig a hatályos adójogszabályokat követve működött, és működik most is. Az adóhatóság korábban már vizsgálta az Egyház működését, és semmilyen bűncselekményt nem állapított meg. – írta a szervezet kérdésünkre.

A NAV mivel folyamatban lévő ügyről van szó nem ad tájékoztatást.