hirdetés

A bíróság a törvényesség őre. Nem is befolyásolható. Ezt támasztja alá az a bírói verdikt is, miszerint a Nemzeti Érzelmű Motorosok az Élet menetének napjára tervezett motoros felvonulásukat betiltó rendőrségi határozata törvénysértő. Legalábbis a póruljárt motorosok  szervezetének elnöke szerint. A rendőrség Orbán Viktor miniszterelnök utasítására és a belügyminiszter feltételezhető közbenjárására tiltotta be ezen kétkerekű megmozdulást.

A bíróság szerint jogszerűtlen volt a Nemzeti Érzelmű Motorosok felvonulásának betiltása – közölte Jeszenszky Sándor, a Nemzeti Érzelmű Motorosok elnöke. A jobbikos posztjáról nemrég lemondott szervező szerint a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság szerdán a Nemzeti Érzelmű Motorosok „második”, 2013. április 15-én bejelentett és április 19-re tervezett tavaszköszöntő felvonulását megtiltó rendőrségi határozatot hatályon kívül helyezte.

Mint írja, a bíróság egyrészt jogszerűtlennek ítélte a bejelentéstől számított 48 órán túli betiltást, továbbá súlyosan jogszabálysértőnek minősítette, hogy a rendőrség a rendezvényt alá nem támasztott feltételezésekre hivatkozva tiltotta meg, súlyosan megsértve a rendőrség tényállás tisztázási kötelezettségét. Jeszenszky szerint a bíróság megállapította, hogy a rendőrség az indoklásban tévesen hivatkozott a közigazgatási hatósági eljárás szerinti döntés saját hatáskörben történő felülvizsgálatára, mert a gyülekezési törvény szerinti rendezvény tudomásul vétele nem tekinthető közigazgatási határozatnak.

Jogállami elvárás, hogy a gyülekezési jog, mint alapvető szabadságjog gyakorlására vonatkozó határozatot a hatóság hatáskörével nem visszaélve, a jogszabályi rendelkezéseken kívüli, egyéb szempontokat nem mérlegelve, a szakszerűség követelményének feltétlen szem előtt tartásával hozza meg – közölte a szervező szerint a bíróság.

A felvonulást szervező Nemzeti Érzelmű Motorosok április elején már bejelentettek egy Adj gázt! elnevezésű felvonulásra kérelmet, az a Dohány utcai zsinagógát is útba ejtette volna. Orbán Viktor kormányfő az Adj gázt! meghirdetése után arra utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy az Élet menete napján ne lehessen olyan típusú politikai természetű rendezvényeket tartani, amelyek sérthetnék a felvonulók emberi méltóságát. A rendőrség utána a felvonulást  megtiltotta, és a rendőrségi döntést a bíróság is helyben hagyta.

Április 15-én újabb, módosított elnevezésű és módosított útvonalú felvonulást jelentettek be a motorosok, ezt a rendőrség előszöt tudomásul vette, majd miután Orbán Viktor ismét utasította Pintér Sándort a felvonulás betiltására, szombaton délelőtt a rendőrség a rendezvényt betiltotta.

Vasárnap a holokauszt áldozataira emlékező Élet menetét több tízezer ember részvételével tartották meg Budapesten.

Természetesen a miniszterelnök álláspontja érthető etikailag és erkölcsileg egyaránt. Azonban a törvények betartása a demokrácia betartása is és ez egy több mint ezer éves múlttal rendelkező ország minden egyes állampolgárának tisztában kell lennie.