hirdetés

Még mindig nem döntött a Kanári szigetekről ingázó MSZP-s képviselő, hogy pártja felszólítására vissza adja-e a képviselői mandátumát. Tóbiás feltehetőleg nem fog lemondani, hisz az országgyűlési havi javadalmazásából bőven telik neki a repülős utazásra és a kinti nem szerény életre is. Az Esti Újság úgy tudja Tóbiás a Fidesztől is kapott egy jó kis ajánlatot.Kíváncsian várjuk mi ez.

 

A volt szocialista pártelnököt július végén szólította fel az MSZP, hogy záros határidőn belül tisztázza a meglehetősen különös helyzetet, azaz döntse el marad Tenerifén, vagy pedig rendesen elvégzi képviselői munkáját. Tóbiás ugyanis ingázott a mesés sziget és Budapest között és a képviselői javadalmazásából bőven telik neki a kétlaki életre.

Tény kérdése, hogy Tóbiásnak nem kell vissza adnia a képviselői mandátumát, hiába erőlteti ezt az MSZP. Ráadásul a párt ereje mondhatni gyengécske.  Másrészt mit tudna Tóbiásnak ajánlani az MSZP ? Semmit. Azonban úgy tudjuk a Fidesz már ajánlatot tett az MSZP egykori elnökének, amit nehéz lesz visszautasítani. Azt nem tudni Tóbiást mivel környékezték meg de lehet azzal, hogy legyen független és rombolja szét az MSZP megmaradt minimális egységét. Persze lehet kap egy mesés külügyi állást, ami szintén lehet valós, de túl gyanús lenne.

Az MSZP a várhatóan október közepén kezdődő őszi ülésszakig adott haladékot egykori vezetőjének, nem teljesen világos, hogy miért húzódik el az ügy.

Tóbiás az ingázást korábban fia légúti betegségével indokolta, illetve azt állította, hogy képviselői munkáját ingázással is el tudja látni, és minden olyan ülésen megjelenik, amelyen szükséges.

Kerestük az MSZP-t, hogy megtudjuk, miért húzódik hónapokig Tóbiás sorsának eldöntése. Válaszukban mindössze megerősítették korábbi állásfoglalásukat, miszerint „a képviselő úrnak az őszi ülésszak kezdetéig van módja rendezni az élethelyzetét”.

Kiszelly Zoltán politológus szerint stratégiai szempontból az lett volna a megfelelő a pártnak, ha még nyáron, „csöndben” rendeződik a kérdés, de elképzelhető, hogy megvárják a következő kongresszust.

Valószínűleg már most zajlik az MSZP-n belüli erőközpontok harca, hogy melyikük embere kapja meg Tóbiás mandátumát, ha ő a távozás mellett dönt. Ám őt jogilag erre nem kötelezhetik, így valószínűleg fel fognak neki ajánlani mondjuk egy tanácsadói állást, amivel a jelenlegihez hasonló fizetést vihet haza – magyarázta a szakértő.

A szocialisták körében először Lendvai Ildikó, az MSZP korábbi elnöke és megmondója kritizálta nyilvánosan Tóbiás döntését, az ATV egyik műsorában azt üzente párttársának: „Bocsánat, Jóska, hogy ezt mondom, de ez így nem fog menni.”

Tóbiás ifjúsági vezetőként először 1998-ban szerzett mandátumot az MSZP országos listájáról, ezzel egy időben lépett be a pártba. 2002 és 2004 között pártigazgató volt, 2008-ban pedig frakcióigazgató lett. 2014 júliusában az MSZP elnöke lett, két évvel később viszont nem választották újra. Felesége Rába Tímea egykori szépségkirálynő, akitől két gyermeke született.

Természetesen várjuk a fejleményeket vagy épp a cáfolatokat. Azonban ez a hosszú tehetetlenség nem jó jel az MSZP számára. Tény kérdése, hogy a tenerifei életet aligha tudná Tóbiás a képviselői fizetése nélkül élvezni. Az is tény, hogy az MSZP nem tud neki hosszú, biztos munkát adni, hisz nincs miből. Így eléggé életszerűnek tűnik, hogy a Fidesz már becserkészte az ex-balodali elnököt, és komoly ajánalttal bombázzák. Mindezek tekintetében pedig valószínű, hogy Tóbiás a tutira fog menni és csak azt nézi majd miből tudja a Kanári-szigeteki életet biztosítani.