hirdetés

Az RTL és a Fidesz hűvös viszonya nem most kezdődött. A tévéstáb buktatta le az FKGP korrupt államtitkárát és fedte fel a Torgyán József vezette kisebbik koalíciós kormánypárt fura thaiföldi ügyleteit a 90-es évek végén. Az RTL kereskedelmi tévé miatt mondott le az első Fidesz-kormány közlekedési minisztere, Nógrádi úr, akinek az autója halálos kimenetelű balesetet okozott. A tévé kapta fel az olajos ügyeket, amelyek miatt még parlamenti vizsgálóbizottságnak is fel kellett állnia. S nem utolsósorban a Fidesz erős emberének és első pártigazgatójának a büntetőeljárását, Várhelyi Attilának a büntetőperét is reflektorfénybe helyezte a tévé, aki most a közmédia fő-fő tanácsadója, úgy tudjuk, és sok fideszes önkormányzat kommunikációjáért is felel. Kitiltani azonban akkor sem merte a Fidesz az RTL stábjait. Most igen. Igaz, akkor az RTL stábja volt a legrámenősebb, legprofibb oknyomozó had. 

 dietmar clodo

Mint ismeretes, csütörtökön tiltotta ki az RTL Klub összes munkatársát a Parlamentből Kövér László, az indoklás szerint a csatorna munkatársai nem először forgattak az Országház tiltott területén, amikor megpróbáltak bejutni a miniszterelnök és a NATO-főtitkár sajtótájékoztatójára – bár nem írta a házelnök, hogy milyen korábbi szabályszegésre gondolt. A sajtótájékoztatóra csak a közmédia juthatott be, Havasi Bertalan a miniszterelnök sajtósaként állt a stáb elé, majd a köztársasági őrség kivezette az épületből a csatorna munkatársait.

Hétfőn próbáltak jelentkezésüket követően ismét bejutni az RTL-stábtagok, hogy tudósítsanak a parlamenti munkáról, azonban nem szerepeltek az engedélyezettek listáján. Az összes ellenzéki párt jelezte, hogy elítéli a csatorna kitiltását, az MSZP és a PM felszólította a házelnököt, hogy vonja vissza a kitiltási határozatot, ami a szabad sajtó korlátozását jelenti az értelmezésükben, az MSZP a házszabályt is megváltoztatná, hogy általánosan lazítsák a korlátozásokat.

A Híradó hétfő este felelevenítette, hogy a sajtót korlátozó döntések 2004-ben szigorodtak, amikor a képviselőket tiltott helyen való dohányzáson kapták a sajtó kamerái. A Fidesz kormányra kerülését követően tovább szigorodtak a szabályok, kamerával csak az ülésteremtől távol lehet közlekedni, a sajtó munkatársai pedig csak a karzaton foglalhatnak helyet, felvételeket nem készíthetnek az ülésteremben, azokat a közmédiától és az MTI-től lehet átvenni.

Azonban az RTL és a Fidesz fura se veled, se nélküled viszonya nem most kezdődött. A tévéstáb buktatta le az FKGP  korrupt államtitkárát és fedte fel a Torgyán József vezette kisebbik koalíciós kormánypárt fura thaiföldi ügyleteit. Az RTL kereskedelmi tévé miatt mondott le az első Fidesz-kormány közlekedési minisztere, akinek az autója halálos kimenetelű balesetet okozott. A tévé kapta fel az olajos ügyeket, amelyek miatt még parlamenti vizsgálóbizottságnak is fel kellett állnia. S nem utolsósorban a Fidesz erős emberének és első pártigazgatójának a büntetőeljárását, Várhelyi Attilának a büntetőperét is reflektorfénybe helyezte a tévé, aki most a közmédia fő-fő tanácsadója, úgy tudjuk, és sok fideszes önkormányzat kommunikációjáért is felel. De az RTL kapta fel az akkori és a mostani belügyminiszter, Pintér Sándor golyóálló üveges sztoriját is, ahol az volt a fő kérdés, hogy a radikális német terroristával, Dietmar Clodóval találkozott-e vagy sem a belügyér, akit ügye a pilisszentlászlói bombagyár létrehozása és különféle pokolgépek gyártása miatt ítélték súlyos börtön évekre.

Érdekes, hogy akkoriban Kövér László volt a titokminiszter. Ő volt a legjobb viszonyban az RTL oknyomozóival, s így a titokszolgálatokat felügyelő miniszter kéréseit próbálták szem előtt tartani. Ő tudta, hogy jobb a semmiről beszélni és nyilatkozni az RTL riportereinek, mint hogy nem nyilatkozni. Nos, nagyot fordult a házelnökkel is világ.