hirdetés

Hazaküldték a budapesti Kútvölgyi Kórházból azokat a regisztráltakat, és elsőoltásos átesett embereket , akiket keddre hívtak be oltásra és az AstraZeneca vakcinát elfogadták vagy korábban ezt kapták. Állítólag semmiféle értesítést nem kaptak a potyára érkezők, hogy az oltás törölve lett.

 

Egy panaszos a biztonsági őrre hivatkozva írta, hogy reggel óta legalább ötven ember ment oda potyára, sms-t vagy egyéb értesítést senki sem kapott.

Azóta megnéztem az EESZT-ben, és átírták a 2. oltás időpontját úgy, hogy a változásról semmiféle értesítést nem kaptam, és nyilván egy csomóan vagyunk így – írta olvasónk.

Egy XII. kerületi csoportban valaki arról számolt be, hogy a többi oltóanyaggal folyamatosan oltanak, csak az AstraZenecát függesztették fel.

Egy másik olvasónk is azt írta, hogy semmilyen értesítést nem küldtek a lefújásról.

Külön embert állítottak erre a feladatra, hogy elhajtson minket – írta András.

Március 6-án mindannyiunknak elmondták, hogy az oltási papírunkra is felírt április 6-i második oltás biztos, ne telefonáljunk előtte, és ne foglalkozzunk azzal, hogy közben kitolják a két oltás közti időt, mert ez minket nem érint.-mondta egy másik potyára érkező.

A XI. kerületi Szent Kristóf Szakrendelőben ugyanakkor zavartalan az AstraZeneca oltóanyagok beadása, gördülékeny az egész folyamat, írta Balázs nevű olvasónk.

A vakcinához világszerte nagy reményeket fűztek, mert olcsó és könnyen szállítható, így a világ szegényebb régióiba eljutva segítheti a globális átoltottság gyorsabb elérését. Az elmúlt hónapokban azonban többször is megrendült a vakcina iránti közbizalom, először a cég klinikai vizsgálati eredményei körüli anomáliák, majd az uniós szállítások akadozása miatt, legutóbb pedig azért, mert felmerült, hogy megnöveli a vérrögképződés kockázatát. Ez utóbbiról kiderült, hogy a kockázat a vakcina előnyeihez képest minimális.

Szintén keddi hír, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) egyik vezető tisztségviselője egy interjúban úgy fogalmazott: „véleménye szerint most már ki lehet mondani, hogy világos, hogy van összefüggés” a vakcina és az utóbbi hetekben tapasztalt vérrögképződéses esetek között, de azt még nem tudni, hogy pontosan mi váltotta ki ezeket a reakciókat.

(cs)