hirdetés

Az Esti Újság úgy tudja a Szent János Kórházban több mint 200 millió forintos csalás történt. A kórház egyik középvezetőjét a rendőrök már meg is gyanúsították, de mivel feltehetőleg mindent beismert és részletes vallomást tett szabadon engedték. Kerestük a kórház vezetését, de sajnos megkeresésünkre nem válaszoltak. Úgy tudjuk a súlyos gazdasági bűnügyben további gyanúsítások várhatóak.

 

Természetesen kerestük elsőként az üggyel a BRFK Sajtóosztályát, ahonnan kaptuk is rekord gyorsasággal a választ.

Az Esti Újság főszerkesztőjeként érdeklődnék, hogy a János Kórház gazdasági igazgatóját ( vagy más vezető beosztású személy) mivel gyanúsítják ? Vannak-e más gyanúsítottak ? Úgy tudjuk a rendőrök vitték el bilincsben a kórházból az intézmény alkalmazottját a napokban.

Megkeresésével kapcsolatban arról tájékoztatjuk, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság egy egészségügyi intézmény feljelentése alapján csalás bűntett gyanúja miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen. Az eljárás során az intézmény egy korábbi dolgozóját állították elő a lakóhelyéről 2022. május 16-án, akit gyanúsítottként hallgattak ki az ügyben. A gyanúsított szabadlábon védekezik. -írta a BRFK Kommunikációs Osztálya az Esti Újságnak.

​Kerestük a Szent János Kórház igazgatóját is, de megkeresésünkre nem válaszolt az intézmény, ami nemcsak fura de érthető is. Úgy tudjuk további gyanúsítások várhatóak a több mint 200 milliós csalási ügyben.

A kórház korábbi humánpolitikai vezetője ellen indult eljárás orvosok fiktív foglalkoztatásának gyanújával. Érdekes, hogy az egészségügy Pintér Sándor belügyminiszterhez került és épp a miniszter kinevezése előtt nem sokkal van belső vizsgálat a kórházban és tesznek gyorsan feljelentést. Bár mindez lehet véletlen, vagy szerencsétlen egybeesés is. Mindenesetre elgondolkodtató és érdekes. S ez az eset is ékes bizonyítéka annak, hogy az új miniszter, Pintér Sándor  elkezdett rendet tenni az egészségügyben. Ez siker bárhonnan is nézzük.

A pénzügyi visszaélések úgy tudni hosszabb időre nyúlnak vissza. Azaz ez egy bevett szokás és mód lehetett a csalásra, legalábbis ha jó ideje működött zavartalanul ezt sejteti. Az is biztos, hogy a csalást a most meggyanúsított középvezető egyedül aligha tudta volna kivitelezni, hisz a kifizetéseknek szigorú engedélyeztetési rendje van, a legapróbb döntéseket, a kis összegű kifizetéseket is több vezetővel kell aláíratni. Hacsak nem hamisította oda az aláírok ellenjegyző aláírását. Mindezek alapján nehéz elképzelni, hogy valaki teljesen egyedül tudott volna hosszabb ideig ilyen csalást elkövetni a kórházban.

Az is érdekes, hogy ekkora csalásnál valaki szabadlábon védekezhet gondolhatná egy földi halandó. Persze, ha a gyanúsított szinte minden részletre kiterjedően beismerő vallomást tesz, és megnevezi a tettes társait is, akkor ez simán lehetséges.

 

(Csákány Tibor)