hirdetés

Úgy tűnik, kezdenek kibabrálni a civilek az ügyészséggel. Immár több mint kétezer potenciális gyanúsítottja van a korábbi siófoki polgármester által elindított rágalmazási feljelentésnek. Mint ismeretes, Balázs Árpád feljelentette azokat, akik az interneten megosztottak egy őt bíráló írást az egyik közösségi oldalon. A történet a szólásszabadság mintaperévé nőheti ki magát, ha így folytatódik, hisz amikor híre ment annak, hogy tucatnyi megosztót rabosítottak már, hirtelen elkezdte osztani mindenki az ominózus írást.

BAlázs Árpi

Balázs Árpád volt siófoki polgármester még februárban jelentette fel rágalmazás gyanújával azokat, akik az interneten megosztottak egy őt bíráló írást. Mindehhez szíve joga van az exvárosvezetőnek. A cikk arról szólt, hogy a siófoki önkormányzat a kikötő közelében egy 66 négyzetméteres lakást feltűnően alacsony áron, ötmillió forintért adott el. Az írás ismeretlen szerzője nem találta nyomát annak, hogy az eladást megelőzte volna ingatlanbecslés, emellett más szabálytalanságokat is felfedezett az ügyben. A cikkíró mindezek kapcsán felvetette Balázs Árpád felelősségét. A jogász végzettségű expolgármester a bírálatot megalapozatlannak látva tett feljelentést, s később az ügyészség átvette a nyomozás irányítását, vagyis a magánvádas ügy közvádassá avanzsált. Pedig Balázs már nem olyan nagy ember, mint évekkel ezelőtt volt. Már nem is polgármester. De nem is parlamenti képviselő. Sőt nem is kiemelt állami szervezet vezetője, így egy picit ez fura.

Az elmúlt hetekben a rendőrség 13 személyt, aki a cikket megosztotta a Facebookon, rágalmazás vétségével meggyanúsított és bűnügyi nyilvántartásba vett, tehát rabosította őket. Mindez szintén picit erősnek tűnik, hisz nem szokás ezt tenni ilyen piti ügyben. Bár mondjuk elrettentésnek, az erő éreztetésének, visszatartó preventív intézkedésnek akár jó eszköze lehet ez is.

Ez a lépés sokakat megbotránkoztatott, ők úgy vélték, a fenti logika alapján bárki meggyanúsítható, aki megoszt egy kritikus hangú újságcikket, vagy akár csak társaságban beszél arról. Eddig több mint kétezren osztották meg a cikket azért, hogy kiálljanak a rabosított megosztók mellett. Ha a nyomozóhatóság következetes, valamennyiüket kénytelen meggyanúsítani.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság és a megyei főügyészség egyelőre nem kommentálta az eseményeket.

Tudni kell, hogy a volt polgármester feljelentését ösztönző írás az Árpi Lapjairól Kitiltottak Társasága nevet viselő Facebook-közösség oldalán jelent meg. A társaság azért jött létre, mert az önkormányzat lapja – szerintük – nem ad teret az ellenzéki véleménynek. Ezt a társaság azzal magyarázza, hogy a fideszes Balázs Árpádot ugyan legyőzte a 2014-es választáson a függetlenként induló Lengyel Róbert, ám a testületben a kormánypárti városatyák maradtak többségben, s így továbbra is Balázs és párttársai döntik el, mi kerülhet be a lapba.

A rabosított megosztók közül tíznek Czeglédy Csaba ügyvéd vállalta a védelmét. Czeglédy szerint nincs az a bíróság, amelyik védenceit elítélné, főleg hogy az Alkotmánybíróság kimondta: a közszereplőknek közügyekben el kell viselniük akár a nagyon kemény kritikát is. Az ügyvéd nem tartja kizártnak, hogy védencei később kártérítést követelnek az ellenük indított, megalapozatlan eljárás miatt. Kártérítésre viszont csak akkor van esélyük, ha a bíróság bűncselekmény hiányában menti fel őket, s megállapítja, hogy a gyanúsítás „kirívóan oktalan” volt.