hirdetés

A rendőrség országszerte már 62 drónt használ igen széles körben Magyarországon. Ezen eszközök már 2400 esetben lettek bevetve és több mint 1100 órát repültek feltűnés nélkül. A repülő megfigyelő segítséget a közlekedésrendészettől kezdve a határrendészeten át a bűnmegelőzés és a bűnfelderítés területén egyaránt bevetik az egyenruhások.

Dr. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és Jámbor István r. ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Szakirányító Osztály vezetője a rendőrségi drónok használatának közlekedésbiztonság területén betöltött szerepéről beszélt.

A drónok alkalmazása környezetünkben nagyon dinamikusan terjed, a közrend és a közbiztonság fenntartása érdekében a rendőrség is számtalan területen veti be ezeket a hasznos eszközöket. A rendőrség jelenleg 62 úgynevezett pilóta nélküli légijárművet, azaz drónt használ országszerte. A drónnal támogatott ellenőrzés nem váltja ki a hagyományos, személyes rendőri ellenőrzést, azt inkább csak kiegészíti, ezáltal hatékonyabbá teheti.

Használatuk mellett szól, hogy alacsony zajszintjük és kis méretük miatt szinte teljesen rejtve maradhatnak a földön tartózkodók előtt. A hagyományos, személyzettel működő légi járművekhez képest kisebb üzemeltetési költséggel működtethetők. Alkalmasak arra, hogy rövid időn belül nagy területet feltérképezzenek, ezáltal nemcsak a közrendvédelem, hanem a bűnmegelőzés és a bűnfelderítés kapcsán is nagy segítséget nyújtanak.

A közlekedésrendészet területén segítségükkel elsősorban a közlekedési jogsértéseket dokumentáljuk olyan helyeken, ahol más technikai eszköz egyáltalán nem, vagy csak nehézségek árán alkalmazható. Ilyen például, ahol a gépjárművel leállítás nem lehetséges, de az eredményesség, hatékonyság szempontjából a drón használata jelentőséggel bír. Közlekedésrendészeti akcióink (pl. az ismert Pofátlan(TAN)ítás elnevezésű akció) során a drónok legtöbbször szabálytalan előzést rögzítenek, valamint szabálytalan áthaladást tilos jelzésen és vasúti átjáróban, de gyakran készülnek felvételek olyan járművekről is, amelyek vezetői az elsőbbségi vagy a kanyarodási szabályokat nem tartják be. A műszer távolról mozgóképeket készít, ennek segítségével a járőrök szinte azonnal, az elkövetés helyszínének közelében intézkedhetnek a szabályszegőkkel szemben.

Az aktuális forgalom figyelésére is tökéletesen alkalmasak, és egyelőre tesztjelleggel a közlekedési balesetek helyszíni szemléje során is készítenek képfelvételeket. Számtalan látványos baleset-megelőzési videót is készítettünk már drónnal.

2023. első félévében a rendőrség közel 2400 esetben használt drónt, legtöbbször, mintegy 1100 alkalommal közlekedésrendészeti szabályszegőkkel szembeni intézkedés során. Drónjaink ebben az időszakban 1136 óra repülési időt teljesítettek országszerte.

A közlekedésrendészeten kívül – a korábban felsorolt számtalan előnyük miatt – a drónokat leggyakrabban határrendészeti feladatok során az illegális migráció feltérképezésére, rendezvénybiztosításkor, közbiztonsági szempontból kiemelt kockázatú területek megfigyelésére, bűncselekmények helyszíni szemléjénél, bűncselekmények felderítésénél, megfigyelési feladatoknál, eltűnt személy felkutatása érdekében, illegális hulladéklerakók felderítésére, sajtóanyagok készítéséhez, oktatási és képzési feladatokhoz használjuk.