hirdetés

Orbán Viktor miniszterelnök rendkívüli Facebook videojában közölte, hogy hétfőtől a diákok nem mehetnek iskolába és az oktatás új formában, digitálisan folytatódik. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy óvjuk az időseket, szüleinket, nagyszüleinket mert ők vannak veszélyben. Orbán Viktor nem titkolta, hogy több hónapos küzdelem vár Magyarországra, ami a gazdaságot is súlyosan fogja érinteni.

 

Március 16-tól, hétfőtől új oktatási munkarendben, tantermeken kívül, digitálisan folytatódik az oktatás Magyarországon. Ez az jelenti, hogy a tanulók nem mehetnek be az iskolába, míg az igazgatóknak kötelező, a tanároknak pedig opció, ha nem tudják megoldani otthonról a digitális oktatást – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök péntek este.

Orbán kérte a szülőket, hogy a gyerekekre ne a nagymamák vagy dédszülők vigyázzanak, mert ők a legveszélyeztetebb csoport a koronavírus tekintetében.

A miniszterlenök elmondta, a mai napon 10 akciócsoportot állítottak fel. Egy oktatási akciócsoportot, amit Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár felügyel, elrendelték egy járványügyi mobil konténerkórház felépítését, ennek felelőse Tóth Tamás vezérőrnagy lett. A létfontosságú vállalatok biztonságáért felelős akciócsoportot is megalakították Benkő Tibor tábornok vezetésével. Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár vezetésével létrehozták a nemzetközi koordináció akciócsoportot. A kommunikációs akciócsoportot Kovács Zoltán vezeti, a rendkívüli jogrendért felelős akciócsoportot Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, míg a pénzügyi akciócsoportot Varga Mihály pénzügyminszter vezeti. Orbán Viktor úgy fogalmazott, mivel arra számítanak, hogy a gazdaság leáll és újra kell majd indítani, ezért egy ilyen akciócsoportot is létrehoztak Mager Andrea vezetésével. Mindezeken túl egy kutatócsoport is felállt Jakab Ferenc vezetésével, akik koronavírus elleni vakcina és gyógyszer kutatásával és fejlesztésével fognak foglalkozni.
Orbán Viktor a védekezési eszközök számáról is közölt adatokat. A magyarországi laborkapacitás több ezer mintavételhez elegendő, a mintavételeket pedig a WHO protokollja szerint végzik – hangsúlyozta a miniszterelnök.

A miniszterelnök elmondta, hogy van készleten több mint 1 millió egészségügyi maszk, van 2 ezer lélegeztetőgép és ugyanennyi altatógép, ami a szakemberek szerint elégséges de továbbiak beszerzését is elindították.