hirdetés

Gyűlnek a menekültek ezresével a magyar határon. Ennek ellenére pánikra nincs ok. Ott van a kerítésünk, amin valljuk be, őszintén ki-be járkálhat bárki. A miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója, Bakondi György szerint azonban kizárt, hogy zűrt okozzon a napról napra egyre nagyobb menekülttömeg.

Horgos, 2015. szeptember 15. Illegális bevándorlók alszanak a régi Horgos-Röszke határátkelõhelynél, a magyar-szerb határ szerbiai oldalán 2015. szeptember 15-én. Ezen a napon hatályba léptek a migrációs helyzet miatti új szabályozások. MTI Fotó: Mohai Balázs

Orbán Viktor biztonsági főtanácsadója szerint, aki régen a határőrségnél és honvédségnél a sorozásáért felelt és volt már főtűzoltó is, hiába vannak jelenleg több mint 2 ezren már a tranzitzónáknál, nincs gond. Sőt a veszéllyel sem kell számolni, mert nem csak fiatal férfiak vannak ott, így szerinte nem állnak fenn a feltételei egy határt érő támadásnak. Sőt Bakondi fő belbiztonsági tanácsadó szerint van visszatartó ereje a műszaki határzárnak, a röszkei és tompai tranzitzóna felől pedig nem fenyeget erőszakos betörés.

Arra a kérdésre, hogy a magyar hatóságok felkészültek-e az erőszakos betörési kísérletekre, Bakondi György elmondta: jelenleg mintegy kétszázan-háromszázan tartózkodnak a röszkei és a tompai tranzitzónánál, de nem csak fiatal férfiak. Ez nem elegendő ahhoz, hogy erőszakkal megtámadják a kerítést. A főtanácsadó szerint indokolt volt Ásotthalom térségében a tranzitzóna megnyitása. Bakondi György beszélt arról is, hogy rendkívül nehéz a migránsok identitásának, utazási céljuknak, illetve menekültté nyilvánításuk körülményeinek tisztázása.