hirdetés

A belügyminiszter barátját több évre börtönbe csukatná az ügyészség és továbbra is el vennék a vagyonát. A Kiss -ügy érdekessége, hogy bár nem jogerős a szebb napokat látott Kiss Ernő tábornok elleni ítélet az ügyészség már most közel negyvenmillió forinttal terhelte meg a ex-főzsaru bankszámláját. Nos a vádhatóság némi hezitálás és gondolkodás után fellebbezett a nem jogerős elsőfokú ítélete ellen, amely során három év börtönbüntetést szabtak ki a magyar FBI atyjára és a belügyminiszter bizalmasára Kiss Ernőre. A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség, szerint érthetetlen és megdöbbentő, hogy a bíróság eltért a középmértéktől, és vesztegetést színlelve elkövetett befolyással üzérkedésért öt helyett csak három év börtönre ítélte Kiss Ernő dandártábornokot, az ORFK egykori bűnügyi igazgatóját.

kiss-kocsis

Bár van elsőfokú ítélet az sajnos eddig nem derült ki, hogy a vádlottat és a sértett feljelentő Kocsis István ex-MVM vezér  ügyvédjét jogosan hallgattatta le az NVSZ vagy sem. Sőt az sem derült ki igazából, hogy a vádlottat és egy másik jogászt mi alapján hallgattak le. Az sem derült ki a mai napig, hogy a lehallgatást kérő hivatalos dokumentum visszadátumozott vagy sem, ahogy azt a vádlott és a védelem nagy nyilvánosság elött megkérdőjelezte. Sőt a vádlott meg sem ismerhette a titkos anyagot, holott minden vádlott alkotmányos joga, hogy az ellene felhasznált bizonyítékokat megismerhesse.  vHiába , mert bár többször kérték erre a bíróságot,

A fellebbviteli főügyészség mindenképpen megalapozatlannak és túl enyhének tartja az ítéletet Kiss tábornok perében. Éppen ezért a Fővárosi Ítélőtáblának beadták súlyosbítási kérelmüket, amelyben a tábornok terhére rótt bűncselekmény minősítésének a megváltoztatását is kérték. A vádhatóság szerint Kiss Ernő befolyással üzérkedése nem egy rendbeli volt, hanem folytatólagos.

Mint ismeretes első fokon a Fővárosi Törvényszék még júliusban mondta ki bűnösnek a Fővárosi Törvényszék Kiss Ernő dandártábornokot. S annak ellenére lett ítélet, hogy mind a védelem, mind a vádhatóság újabb tanuk meghallgatását indítványozták. Ettől függetlenül bizonyítottnak látta ugyanis a bíróság, hogy Kiss tábornok azért kért pénzt Kocsis Istvántól, az MVM Zrt. egykori vezérigazgatójától és annak főtanácsadójától, Szász Andrástól, aki hosszú évekig a Fradi tulajdonosa is volt, hogy az ellenük az MVM-nél történt 15 milliárdos hűtlen kezelés vádjával indult eljárást Pintér Sándor belügyminiszter és Polt Péter legfőbb ügyész segítségével elsimítsák.

A perben maga az ügyész és a Kiss Ernőt nem jogerősen börtönbe küldő bírónő is elismerte, hogy amivel Kiss Ernőt vádolják, az egy szövevényes – teljességében még mindig felderítetlen – ügy egyik epizódja. Ám a bírónő úgy értékelte: Kiss Ernő bűnössége attól függetlenül is megállapítható, hogy a többiek által elkövetett másfajta bűnöket felderítették volna.