hirdetés

Sokkoló statisztikát tett közzé a Magyar Helsinki Bizottság. Novemberben több menekültet tartottak fogva börtönökben, mint a táborokban. Ilyenre még sosem volt példa. A menekültek többsége ellen büntetőeljárás indul a tiltott határátlépés miatt, amely alapján többnyire kiutasítják, kitoloncolják őket. A terv azonban nem működik, mert Szerbia egyelőre nem hajlandó őket átvenni.

Menekült gyerekek Szeged

Fura egy helyzet. November 3-án volt az első olyan hétfő, amikor a magyarországi menedékkérők közül többen voltak rácsok mögé elzárva menekültügyi őrizetben, mint nyílt befogadóállomáson vagy gyermekvédelmi intézményben. Ezt a sokkoló statisztikát a Magyar Helsinki Bizottság tett közzé.

Ilyen arány fehér hollónak számít a menekültügy európai történetében, és korábban nálunk sem volt rá példa. S ha még hozzávesszük a határzáras ügyek miatt kiutasított és bizonytalan ideig börtönökben fogva tartottak százait, bízvást mondhatjuk: nálunk leginkább börtönt, nem pedig védelmet kapnak a menedékkérők – írja a Helsinki Bizottság a közösségi oldalán.

Tény kérdése, hogy bár a menekültek egyelőre kerülik Magyarországot, kérdés, hogy ez meddig lesz így. Az is tény kérdése, hogy a határt tiltott módon átlépőket bíróság elé állítják, de sajnos tolmáccsal és az ügyük valós helyzetével csak ott szembesülnek a migránsok. A  rendőrség ugyanis az őrizetbe vételek során sem kér tolmácsokat, úgy tudjuk, az Esti Újságnak ezt több, korábban is a belüggyel együtt dolgozó tolmács megerősítette. Ráadásul hiába ítélkeznek a bíróságok és utasítják ki  a migránsokat, azokat Szerbia nem hajlandó átvenni. Hogy ezt meddig teheti Szerbia, nem tudni. Az azonban elgondolkodtató, hogy így a szerencsétlen kiutasított menekülteknek börtönben kell lenniük, azaz töltik azt a büntetésüket, amit le sem kellene ülniük.