hirdetés

Tiltakoznak a borsodi politikusok. sőt már aláírásgyűjtésbe kezdtek amiatt, hogy Miskolc kitelepítené a szegénységben élőket, akiket csak akkor támogatnának jelentős milliókkal is , ha a városhatáron túl találnak maguknak új lakóhelyet. Csakhogy a környező települések pontosan olyan problémával küzdenek, mint Miskolc, és úgy gondolják, mindenhol a településen belül kell megoldani, vagy enyhíteni a nyomorban élők sorsán, „exportálásukat” elfogadhatatlannak tartják.

Egyelőre csak tiltakoznak, de ha Miskolc nem változtat a szegényeket érintő tervezetén, és a városon kívül lévő, bármelyik településen megindul az ingatlanfelvásárlás, „hathatós” lépéseket tesznek. Egyebek mellett így fogalmazott lapunknak Szitka Péter.

A Fidesz-KDNP-s többségű miskolci közgyűlés úgy döntött, a már korábban is meglévő jogszabályt azzal egészítik ki, hogy a szociális bérlakásokban élők csak abban az esetben kaphassák meg a 1,5-2 millió forintos lelépési díjat, ha Miskolc határán kívül vásárolnak a pénzből ingatlant.

Először Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere jelezte, öt évig segélyt, és közmunka-lehetőséget sem biztosítanak azoknak a betelepülőknek, akik korábbi lakóhelyükön költözési támogatást kaptak. A zempléni város vezetője ugyan nem mondta ki egyértelműen, hogy a miskolci tervezet miatt döntöttek így, de elég nyilvánvaló, hiszen a miskolci döntés után beszélt arról, hogy a közmunka-pályázatokon a már most is helyben élőket részesítenék előnyben, mert jelenleg is sok rászoruló ember él a városban.

Ezt követően Nyékládháza és Mályi vezetői kezdeményeztek aláírásgyűjtést azért, hogy a miskolci önkormányzat helyezze hatályon kívül a rendeletnek ezt a kitételét. Majd Kazincbarcika is csatlakozott, a közgyűlési javaslat szerint „önkormányzataink nem támogatják, hogy bármely önkormányzat a szociális jellegű problémáinak megoldását a szegénység exportjával oldja meg”, Miskolc döntése „a településeiken egyébként is meglévő súlyos szociális gondokat még inkább fokozná…”

Szitka Péter úgy fogalmazott: a nehéz sorsú, kilátástalanságban élő családok „exportja” nem lehet megoldás, minden településnek saját közigazgatási határán belül kell megoldani, vagy legalábbis enyhíteni a nyomorban élők sorsán. A miskolci történetnek „kezd roma vetülete lenni”, a televízók cigánykérdéssé ferdítik a témát – mondta a polgármester.

Mint ismeretes május elején szavazta meg a miskolci közgyűlés a város szegényeinek kitelepítéséről szóló tervezetet: aki „önként” elhagyja önkormányzati otthonát és a városon kívül vesz másik ingatlant, pár százezertől kétmillió forintig terjedő támogatást kap.