hirdetés

Egyre furább fordulatokat vesz sőt már már paródiába illő a börtönben lévő Tasnádi Péternek és ismert ügyvédjének a pere. Lassan tíz éve még mindig nincs jogerős verdikt s úgy tűnik rájár a rúd és valaki Fortunát is rendesen elterelte az ismert és szebb napokat látott üzletember mellől. Mint ismeretes a vállalkozót és ex-jogászát azzal vádolják már jó pár éve, hogy megvesztegetett egy elmeorvosi igazságügyi szakértőt. Nos az orvos jogerősen már rég fel van mentve de azért Tasnádi és volt védője még vádlott. Sőt az ügyészség a vádiraton sem változtatott semmit sem. Így pedig mindenképpen érdekes egy per lesz a Székesfehérvári Törvényszéken.

tasnádi

Jelenleg jogerős börtönbüntetését tölti Tasnádi Péter, azonban még van jelenése a bíróság elött, nem is kevés alkalommal, hisz jó pár évvel ezelött 2006-ban a nagy vihart kavart és az NNI által oly nagy vesztegetési botrányként tálalt ügye még javában zajlik a vállalkozónak. Még a fiai dobta fel anno az édesapját és annak ügyvédjét, hogy megvesztegettek egy igazságügyi szakértőt.

Tasnádi egy börtönből írt leveléből ugyanis arra következtettek a nyomozók, hogy a férfi vesztegetési pénzt fizetett egy számára kedvező – agysorvadást megállapító – elmeorvosi szakvéleményért. A dokumentumot az üzletember fia juttatta el a hatóságoknak, miután apjával pénzügyi-elszámolási vitába keveredett. A levél tartalma szerint Tasnádi arra kérte egyik barátját, hogy adjon hárommillió forintot ügyvédjének a szakvéleményre. A nyomozók ezek után vagyonosodási vizsgálatot tartottak a szakértőnél, a vele kapcsolatot tartó ügyvédnél, és az ország összes pénzintézetében kutakodtak, hogy a szakértőnek nincs-e valahol egy titkos számlája, de semmit nem találtak. Leellenőrizték a Gaál Katalinnal együtt dolgozó orvosokat is, de abban sem jutottak eredményre rendőrök.

Persze az ügy egyik legizgalmasabb pikantériája, hogy ezt megelőzően volt Tasnádi és volt neje közt a válás, ahol volt minden mint a moziban. A vállalkozó nejének mamáját sósavval leöntötték, az állítólagos szereteőt megkéselték de összekeverték egy másik személlyel és Tasnádinak minden összejött. Hogy a levelet valójában ki juttatta el a nyomozóknak nos arról, megoszlanak a vélemények.

Azt, hogy Tasnádi akkori ügyvédjét az ismert B.Józsefet miért keverték bele az ügybe az szintén komoly rejtély. A neves szakember ugyanis legfőképp büntetőjogász és gazdasági ügyekben számít specialistának és így igen csak kérdéses, hogy ő elmeorvosi igazságügyi szakértőt ismerne. Persze az tény, hogy Tasnádit rendre számtalan ügyben, de legfőképp az adócsalási ügyben felmentette a neves ügyvéd így sok embernek lehetett útban ő is.

Nos Tasnádinak és a vádlott ügyvédjének ez lesz a megismételt elsőfokú vesztegetési pere. Új elsőfokú tárgyalásra azért van szükség, mert a Fővárosi Ítélőtábla tavaly októberben hatályon kívül helyezte a Balassagyarmati Törvényszék 2013-as felmentő ítéletét Tasnádi, illetve a vád szerint a pénz átadásában közvetítő szerepet vállaló ügyvéddel szemben, és új eljárás lefolytatására jelölte ki a Székesfehérvári Törvényszéket. A táblabíróság akkori döntése szerint a korábban a bűnügyben első fokon eljáró bíróság nem vitte végig a bizonyítás folyamatát, nem vett figyelembe és nem is értékelt számos bizonyítékot.

Az ügyészség bírósághoz benyújtott vádiratában nem történt módosítás, a júniusban elkezdődő tárgyaláson érdekes jogi helyzet alakulhat ki: a megismételt elsőfokú eljárásnak ugyanis már nem résztvevője a „megvesztegetett” fél, hiszen a táblabíróság az igazságügy orvos-szakértőt jogerősen, bizonyítottság hiányában felmentette. Így kérdés, hogy Tasnádi Péter és volt ügyvédjével szemben hogyan tudja majd igazolni az ügyész a „jogtalan előny adását”, úgy, hogy a kenőpénz elfogadásával vádolt szakértőről jogerős ítélet mondta ki, hogy esetében a vesztegetési pénz átvétele  nem bizonyított.