hirdetés

Megúszta a dutyit a nemrég szabadult vállalkozó Tasnádi Péter. Igaz házi őrizetbe került, de nyomkövetőt sem kapott, és heti négyszer az otthonában ellenőrzik majd a rendőrök Tasnádi Pétert, akit a nyomozó ügyészek március 23-án, csütörtökön többek között orgazdaság miatt vettek őrizetbe. Az ügyben az NVSZ járt el így egyértelmű, hogy volt lehallgatás Tasnádi ügyében. Azonban azt továbbra sem tudni, hogy az ügyben rendőrök, és hivatalnokok miképp érintettek, hisz a nyomozást a Nyomozó Ügyészség folytatja. 

 

tasnádi frissA Fővárosi Törvényszék bírája szombaton igen hosszas majd hét órás tárgyalás után döntött és végül Tasnádi házi őrizetét rendelte el, bűntársa viszont harminc napra előzetes letartóztatásba került. A döntés nem jogerős, mert az ügyész fellebbezett ellene.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség közleményéből pénteken csak annyi derült ki, hogy február 2-ra virradóra egy harmadik kerületi garázsból valaki ellopott egy nagy értékű autót, amit Tasnádi és a társa valahogy megtudott. Megkeresték a kocsi tulajdonosát és felajánlották neki, hogy 3,5 millió forintért visszavásárolhatja a luxusautót, de a tulaj végül 500 ezer forintra alkudta le az összeget. Február 19-én össze is hozták a találkozót, de a férfi csak 250 ezer forintot adott át Tasnádiéknak.

Az ügyben viszont nem a sértett, hanem a Nemzeti Védelmi Szolgálat tett feljelentést, amelynek nyomán a Budapesti Nyomozó Ügyészség indította meg a büntetőeljárást. Az NVSZ viszont a rendészeti szervek, polgári titkosszolgálatok, valamint az adóhatóság és a bevándorlási hivatal belső ellenőrzéseként működik, vagyis a hivatásos szervek munkatársait ellenőrzik. Így úgy tűnik Tanádiék olyan sztoriba keveredtek, amelyben érintett vagy egy hivatalnok vagy egy egyenruhás. Persze lehet, hogy egy fedett nyomozó is van a sztoriban valahol.

Az ügy érdekessége, hogy Tasnádiéknak és ügyvédjének Tuza Péternek sem derült ki, hogy mely személy vagy személyek azok, akiknek a szerepe vagy a pozíciója indokolja azt, hogy a rendőrség helyett a nyomozó ügyészség járjon el.

A védő hozzátette, hogy Tasnádi tett vallomást és azt állítja, hogy a valóság köszönőviszonyban sincs azzal, amit az ügyészség a terhére rótt.

Teljes egészében vitatja, hogy bármilyen orgazdaságban részt vett volna. Elmondása szerint sem autóhoz, sem pedig az orgazdasághoz nincs köze. Tasnádi Péter semmit nem tett ezzel az autóval. A hatóság sokkal nagyobb szerepet szántak neki, mint amennyi indokolt.

Az ő verziójuk szerint februárban valaki tényleg ellopott egy német rendszámú Audit Óbudáról, a luxusautó német tulajdonosát pedig tényleg megkeresték, hogy visszavásárolhatja a kocsit, de a férfi állítólag egyedül nem mert elmenni a találkozóra. A tulaj valahogy eljutott Tasnádihoz, aki testőrként kísérte el megbízóját az esztergomi találkozóra. A cserére Tasnádi élettársa szerint viszont sor sem került, hazafelé pedig ügyészek és rendőrök állították meg a vállalkozót és a német férfit.

Az iratokból egyébként azt is kiderült, hogy Tasnádit is megfigyelték. Tuza azt mondta, hogy

Több olyan iratot csatolt az ügyészség ami arra utalt, hogy folyt titkos információgyűjtés és titkos adatszerzés, de, hogy ez Tasnádi esetében törvényes volt-e vagy sem, csak a dokumentumok megismerése után derülhet ki.

A férfit a tárgyalás után végül a rendőrök kísérték ki az épületből, és ők is vitték haza, így már biztos, hogy Tasnádi Péter két nap múlva otthon ünnepelheti 68. születésnapját.

 asnádi az elmúlt 16 évet rövidebb-hosszabb megszakításokkal valamelyik büntetés-végrehajtási intézetben töltötte. 1992-ben zsarolás és lőfegyverrel való visszaélés miatt felfüggesztett börtönre ítélték, majd 1999-ben az első magyar maffiaper főszereplője lett. Négy és fél év börtönt kapott. 2006-ban azzal vádolták, hogy megbízást adott volt felesége megölésére, és hogy sósavval öntette le anyósa arcát. Ebben az ügyben 2012-ben ítélték jogerősen hét évre. Büntetéséből tavaly szeptemberben szabadult a tiszalöki börtönből.

2011-ben azért emeltek vádat ellene, mert 2006-ban ügyvédje segítségével hárommillió forintot adott egy orvosszakértőnek azért, hogy egy ellene folyó másik eljárásban – amiben egyébként életveszélyt okozó testi sértéssel vádolták – számára kedvező szakvéleményt adjon. A Fővárosi Ítélőtábla ebben az ügyben tavaly szeptemberben viszont jogerősen is felmentette Tasnádit és volt ügyvédjét is.