hirdetés

Magyar elsöprő siker Karlovy Varyban. Pálfi Györgyé lett a legjobb rendezés díja, emellett a Szabadesés című film elnyerte a zsűri különdíját. A Szabadesés emellett elnyerte az Europa Cinemas legjobb európai filmnek járó díját is.

szabadeses forgatas

Taps, ünneplés, kétszer is magasba emelt meztelen leányka a nevezetes kristály gömbbel Karlovy Varyban, a fesztivál záróünnepségén kétszer tapsolt az ünneplő közönség a magyar filmes alkotóknak. Pálfi György rendező a Kristály Glóbusszal a kezében röviden csak annyit mondott: nagyszerű munkatársakkal dolgozott, ha nem ők álltak volna mellette, akkor ő most nem állna a színpadon. A zsűri különdíját Pusztai Ferenc producer vette át, aki ugyancsak az alkotótársak lelkesedését és szakmai együttgondolkodását emelte ki.
Pálfi György Karlovy Varyban megkapta azt az elismerést, amit megérdemelt a szenzációsan rövid határidő alatt elkészített, sok ötletet, tehetséget és alkotói merészséget magába sűrítő filmjéért. Ráadásul a zsűri nem csak a legjobb rendezés díját, hanem a második legnagyobb díjat is odaítélte a Szabadesés szakmai bravúrjáért, amit a film több történetből összeálló drámai íve, s a történeteket egyénítő, különböző műfajok és stílusok megteremtése jelent. Pálfi, aki a képzeletgazdag, újító szenvedélyű, és nagyon merész filmjeivel szerzett nemzetközi nevet magának, már a forgatás idején azt emelte ki, amit azután itt, Karlovy Varyban is elmondott, hogy a legélvezetesebb a kísérletezés szabadsága volt számukra. A filmben elmesélt hét epizódhoz megválasztott műfajok és stílusok kreatív, kötöttségek és elvárások nélküli alkalmazása volt igazi élvezet. Ezt érezni a legmeghökkentőbb epizódok alapvető játékosságán is. Ruttkay Zsófia forgatókönyvíró-társával a kísérlet vonzotta őket kiváltképpen a képtelenségnek látszó öt hónapos határidő ellenére. A szokatlan izgatta őket abban, hogy több, különböző műfajú kisfilmet rejtettek el egy nagyjátékfilmben. Olyan műfajokat próbálhattak ki, amire korábban soha nem volt módjuk, de mindig is izgatta őket. Nos, a kísérlet fényesen sikerült. A két fantasztikus díj azért is különösen siker, mert ritkán történik olyasmi a fesztiválok világában, hogy két egymás utáni évben ugyanaz az ország szerepeljen a fődíjasok között. Ráadásul dupla díjjal. A nagy füzet tavalyi Kristály Glóbusza után csodálatosan ragyog idén a két elnyert díj.
A szerény költségvetésű Szabadesés elkészültét Pálfi közösségi filmezésnek nevezi, a példátlanul fényes alkalommal álljon is itt legfőbb alkotótársainak neve, akik a rendezőhöz hasonló odaadással és lendülettel vettek részt a megvalósításban: Molnár Piroska, Benedek Miklós, Nagy Zsolt, Jordán Tamás, Hegedűs D. Géza, Trill Zsolt, Bordán Irén a színészek között, Pohárnok Gergely operatőr és Pusztai Ferenc producer.