hirdetés

Az Esti Újság úgy tudja, hogy a tárgyalása után rendőrök várták a Nyíregyházi Spartacus extulaját, Sz. Gyulát. A szebb napokat látott üzletembert, igaz, most is lakhelyelhagyási tilalom alatt áll az Orgoványi takarékszövetkezetnél történt bűnügycselekmény és más esetek miatt, őrizetbe vették a kecskeméti rendőrök egy másik súlyos büntetőügy miatt. Sz. Gyula és társainak mai perét az egyenruhás rendőrök tisztességgel végighallgatták.

sziky keol.hu

Sokak meglepetésére Sz. Gyulát, a szebb napokat látott Nyírségi futballklub tulajdonosát rendőrök várták és tartóztatták le a Kecskeméti Törvényszéken. Az egyenruhások szépen végigülték a vállalkozó büntetőperének mai tárgyalását, ami egy csődbűntettről és egy felszámoló megvesztegetése miatt indult. A vállalkozó eddig is lakhelyelhagyási tilalom alatt állt, hisz a gyanú szerint nyakig benne volt az Orgovány és a Soltvadkert szövetkezetek különös bukásában, nem beszélve arról, hogy a Quaestor brókercég Tarsoly Csabájával is igen jó viszonyt ápolt. A rendőrök Sz. Gyulát bilincsbe verték és elvitték. Úgy tudni, újabb bűncselekmény miatt indítványozzák az előzetes letartóztatását az futballklub extulajának.

Mint közismert, Sz. Gyula és társai a Kecskeméti Járási Ügyészség szerint  vesztegetés bűntettét is elkövette társaival, akik közt van bankár és politikus egyaránt. G. Imre, az orgoványi takarékszövetkezeti exügyvezető igazgatója kenőpénzért, áron alul értékesítette egy Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezettől átengedményezett követelést. A vádirat szerint K. Szilárd, aki nem mellesleg Szíjjártó külügyminiszterék keleti nyitásért felelős szószólója és élharcosa volt, az ő érdekeltségébe tartozó borászati vállalkozás 2010-ben 500 millió forint kölcsönt vett fel a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezettől, amelynek biztosítéka a cég tulajdonában álló ingatlanok, nagy értékű, főként borászati ingóságok és borkészlet volt, összesen 1,2 milliárd forint értékben. A kölcsönösszeg törlesztése a futamidő alatt az adós cég részéről nem, vagy csak részben történt meg, ezért a tartozás 2012-re már mintegy 600 millió forintot tett ki. A kölcsönt nyújtó Soltvadkert és Vidéke a bedőlése okán a követelést a fedezetekkel együtt 2012 nyarán az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezetre engedményezte.

Mindeközben Kiss Szilárd megtudta, hogy egy nyíregyházi vállalkozó – egykori helyi futballklub-tulajdonos – ismerőse, Sz. Gyula és a követelést megszerző pénzintézet vezetője, Gellért Imre jól ismerik egymást. Ezért 2013 nyarán – az akkoriban állami alkalmazásban állt, de a vád szerint cselekménnyel magánemberként terhelhető – K. Szilárd Sz. Gyula közbenjárását kérte abban, hogy a takarékszövetkezet a fenti követelését áron alul adja el az ő, vagy egy Sz. Gyula érdekeltségébe tartozó cégnek. A Kecskeméti Járási Ügyészség bizonyítékai szerint Sz. több alkalommal tárgyalt K. Szilárd megbízásából G. Imrével. A tárgyalások eredményeként 2013. augusztus 28-án megállapodtak abban, hogy a takarékszövetkezet követelését Sz. Gyula egyik közeli ismerősének cége vásárolja meg 335 ezer euró vételáron. Ezen túlmenően Sz. további 135 ezer euró kenőpénzt ígért a pénzintézeti vezetőnek azért, hogy a vételárat jóval meghaladó értékű, fedezettel biztosított követelés tulajdonjogát a takarékszövetkezet érdekköréből anélkül engedje ki, hogy a fedezetből történő kielégítést megkísérelné.

Az ügyészség szerint G. Imre, a takarékszövetkezet vezetője a jogtalan előny ígéretét elfogadta.

A tárgyalásokról és a kenőpénz ígéretéről szóló megállapodásról Sz. Gyula – akit mindeközben lehallgatott a titkosszolgálat – telefonon tájékoztatta K. Szilárdot, aki a jogtalan előny biztosítását vállalta. A felajánlott 135 ezer eurót készpénzben K. Szilárd utasítása szerint egy hozzátartozója adta át egy benzinkúton a nyíregyházi vállalkozónak, aki azt 2013. szeptember 4-én továbbadta G. Imrének.

A jogtalan előnyért a pénzintézeti vezető a fedezetül szolgáló, zálogjoggal biztosított ingó és ingatlan vagyonból a takarékszövetkezet követelését nem kísérelte meg érvényesíteni, hanem a megállapodásnak megfelelően a követelést mélyen értéken alul értékesítette.

A Kecskeméti Járási Ügyészség Sz. Gyula, valamint K. Szilárd vádlottakat minősített vesztegetés bűntettével, G. Imre vádlottat pedig minősített vesztegetés elfogadásának bűntettével vádolja.

(Fotó: Keol)