hirdetés

Nem adta ki Magyarország azt az ügyvédnőt Olaszországnak, aki a gyanú szerint a rettegett olasz maffiának a ‘Ndrangheta-nak. A kiadatási őrizetben lévő Sz.E. így fellélegezhet, azonban a bíróság szabadlábra helyezési kérelmét elutasította, hiába reménykedett ebben a szebb napokat is látott hölgy.Persze ennek akár biztonsági okai is lehetnek, hisz az olasz maffia bárkit bármikor megtalál, ha úgy akarja. Az előzetesben lévő ügyvédnő, ha ügyes akár a tanúvédelmi programba is bekerülhet.

 

Június 7-én döntött volna a Fővárosi Törvényszék arról, hogy átadják dr. Sz. E. a calabriai bíróságnak, ám ez meghiúsult. Az ügyvédnő szerint ő nem gyanúsítottja, hanem áldozata, sőt sértettje az ügynek, és nem ő, hanem vol barátja, szerelme Giovanni Barone, az egyik olasz maffiacsalád könyvelője követett el bűncselekményeket. Azaz az ügyvédnő mindent tagad, persze nagy kérdés, hogy az olasz hatóságok által megküldött bizonyítékok mit tartalmaznak, de aligha hihető, hogy a maffia ellen nyomozó szervek csak a hasukra ütöttek és úgy jelölték meg Sz.E.-t, mint bűntársat.

Állítólag hét éve ismerte meg a rettegett olasz maffia könyvelőjét Giovannit egy olaszországi nyaraláson a magyar ügyvédnő. Szerelmi kapcsolat alakult ki kettőjük között, aminek a már öt éve tartó nyomozás során vége is szakadt.

Mint ismertes dr.Sz. Edinát -t idén februárban fogta el a rendőrség az olasz körözés alapján, elsírta magát a bíróság előtt amikor megtudta, ugyan nem adják át az olasz rendőröknek, de nem is könnyítenek a személyi szabadságát korlátozó intézkedéseken. Elutasították ugyanis a házi őrizet –  iránti kérelmét. A négy hónapja letartóztatásban lévő ügyvédnőn látszik, mennyire megviseli a fogvatartás, a büntetőeljárás, és az ügyvédi kamara fegyelmi eljárásai , mondjuk ki megöregedett.

A testvéremnek epebántalmai vannak, pánikbeteg, laktózérzékeny, nem tud enni a börtönben, mert a zsíros, tejes ételektől csak rosszabb lesz az állapota – panaszkodott a Blikknek a letartóztatásban lévő gyanúsított testvére, Sz. É.

A Gyorskocsi utcai, százéves épületben tartják fogva, a penészes falak sem tesznek jót a szervezetének, ráadásul annyi a poloska, hogy több ruháját ki kellett már dobnunk a szemétbe. Persze a calabriai börtönök híre még ennél is rosszabb, ráadásul ott látogatni sem tudnánk, ezért tiltakoztunk, hogy átadják az olaszoknak. Nem is szólva arról, hogy a testvérem ártatlan, nem követett el bűncselekményt, alaposan behúzták a csőbe. Rossz férfiba botlott bele, aki a testvérem nevében jogsértéseket követett el, emiatt tettünk feljelentést a magyar nyomozóknál, a BRFK Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályán. A bíróság is tudomásul vette a feljelentést, nemsokára meghallgatják a testvéremet, és bízunk abban, a magyar nyomozók alaposság bebizonyítja igazunkat.

Nos tény kérdése, hogy az előzetes letartóztatás nem a luxusról szól. Igen nem túl jók a körülmények és bizony az ételek sem a Michelin csillagos éttermek konyhájáról érkeznek. Úgy tudjuk dr.Sz.E valamiféle vádalkut próbál kötni, ami jó lehet az olasz nyomozóknak is , nem beszélve arról, hogy így a nő védelme is jobban lenne biztosítva, mint mondjuk egy olasz börtönben.

A 17. század végétől, Szicília partjainál, de még a kontinensen, Calabriában létrejött bűnözői család, a ‘Ndrangheta évszázadokig csak másodhegedűs volt az olasz szervezett bűnözésben. A Cosa Nostra vezérének, a „maffiafőnökök főnökének” 2014-es letartóztatása után az egykor rettegett szervezet helyébe a „visszafogottabb”, de hatékonyabb ’Ndrangheta lépett. A ’Ndrangheta három évszázados múltja ellenére mindig is modernebb volt a szigorú szabályok alapján szervezett családoknál, fedővállalkozásai, pénzmosodái példaértékűek voltak, még az amerikai maffia előtt is.

A bűnbanda a kábítószer-kereskedelem mellett ember- és fegyvercsempészettel foglalkozik, a befektetései pedig az építőiparba és a mezőgazdaságba áramló európai uniós forrásokat is érintik.

Az előzetesben lévő ügyvédnő executive Giovanni Barone jelenleg is eljárás alatt áll csalás, adócsalás, pénzmosás miatt. Az olasz hatóságok gyanúja szerint ebben segített neki a magyar ügyvédnő: Budapesten, a nő irodájában jegyeztek be magyarországi, ingatlanok adásvételével és közvetítésével foglalkozó cégeket a férfi megbízására. Azokat Barone teljes körűen ellenőrzése alatt tartotta, és illegális vagyonátruházás, pénzmosás bűncselekményekből származó jövedelem tisztára mosására használta.

Az ügyvédnő ellen kilenc bűncselekmény elkövetése miatt rendelt el elfogatóparancsot a catanzarói bíróság, akik egyértelműen Olaszországban szeretnék lefolytatni a tárgyalást, a gyanúsított online meghallgatására beadott védői kérelmeket eddig sorra elutasították.

A bíróság előtt dr. Sz. E. sírva mondta el, jogászként szerinte az olasz eljárás jogsértő, túlzott, ha megkeresik, letartóztatás nélkül is segített volna a nyomozásban.

Az olasz hatóságok félreértelmezték a bizonyítékokat, vallomásokat, „benéztek” jó néhány dolgot, koholt vádak alapján vagyok letartoztatva, ezért tettünk feljelentést a magyar rendőrségen. Meg tudom magyarázni, alá tudom támasztani, mi történt, hogyan, ki követett el jogsértést, ám ezt Magyarországon, magyar rendőrök, bírák előtt szeretném megtenni, mert Olaszországban az eddigieknél is erősebben sérülnek a jogaim, újabb meghurcoltatások érnének. Együttműködnék a hatóságokkal, de az olasz bírósági-nyomozati iratok késnek, nem érkeznek meg, én meg csak őrlődök, s egyre rosszabbul vagyok a rácsok mögött.

Azzal a bíróság is egyetértett, hogy az olasz hatóságok értesítései, reagálásai lassúak, volt irat, amit állítólag elküldtek, de eddig nem érkezett meg. Ugyanakkor az Európai Unió egyik határozata megköti a magyar bíróság kezét, mert az elfogatóparancs az átadatási eljárás befejezéséig még érvényben van, ami kizárja azt, hogy dr. Sz. E. a letartóztatásnál enyhébb korlátozó intézkedések mellett várja meg az eljárás végét. Július 19-éig biztosan érvényben marad a letartóztatás, akkor dönthet újra a bíróság arról, eleget tesz-e az olasz fél kérésének az átadást illetően.

A budapesti ügyvédnőn kívül Calabriában hét, a maffiához köthető személyt – köztük Sz. Edina volt olasz barátját – fogtak el ugyanebben, pénzmosással, bűnszervezetben való részvétel miatt elrendelt nyomozásban. A hatóságok hárommillió euró értékben foglaltak le vagyontárgyakat, ingatlanokat, járműveket és egy jachtot, bankszámlákat is zároltak. Négy ingatlancég működését felfüggesztették fel, ezek közül három Budapesten, egy pedig Milánóban volt bejegyezve.

A maffia módszereit ismerő rendőrök szerint a Giovanni Barone ellen tett budapesti feljelentés miatt nem kizárható, hogy a terhelő vallomás megtétele után az ügyvédnő speciális védelmet kaphat a magyar hatóságoktól.