hirdetés

Senki sem illetékes a NAV-elnök világraszóló benzinár-csökkentő beavatkozásának vizsgálatában: bár túl drága mezőkövesdi benzin miatt a Molhoz telefonáló Tállai András egy tőzsdei cég működését befolyásolta, sem a Budapesti Értéktőzsde (BÉT), sem tulajdonosa, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem tartotta magát illetékesnek, legfeljebb a másikat – derült ki a Magyar Nemzetnek küldött válaszokból.
tállaiAz egykori kormány közeli lap, azt akarta megtudni, vajon a BÉT, illetve a jegybank szerint megsértette-e a tőzsdei cégekre vonatkozó szigorú antikorrupciós szabályokat és átláthatósági előírásokat a Mol, amikor egy politikus kérésére csökkentette az üzemanyagok árát Mezőkövesden. Illetve, hogy indul-e vizsgálat a Mol ellen.

A jegybank szerint „a nyilvános kibocsátók felett gyakorolt kibocsátói felügyelet a tőkepiacról szóló törvény szerinti tájékoztatási szabályok ellenőrzésén keresztül valósul meg, ugyanis az általános számviteli, illetve társasági jogi előírásokon túl egyéb jellegű szabályok a nyilvános kibocsátókra e minőségükben nem vonatkoznak.”

A tőzsdei cégnél – amelynek az ÖMV-től az orosz Szurgutnyeftyegazhoz került, majd onnan 2011-ben drágán visszavásárolt részvények révén negyedrészt az állam a tulajdonosa, 34 százaléki külföldi, számos intézményi és 3,4 százaléknyi hazai kisrészvényes mellett – lényegében profitcsökkentést jelent a beavatkozás, ami a részvényesek érdekeit sérti és így kérdésessé teszi a tulajdonosok jogbiztonságát is.

Az Orbán Viktor által nagyra értékelt világhírű, beavatkozás kivizsgálásának azonban a jelek szerint Magyarországon nincsen illetékese. Tény, hogy egyre több Tállai Andrást szeretne egyre több település.