hirdetés

Vasárnap az ország számos pontjára zivatar csapott le, az Országos Meteorológiai Szolgálat több járásra is másodfokú riasztást adott ki. A viharokat helyenként jégeső is kísérte.Több településen így Emődön is szupercella alakult ki, ami látványos volt.

 

Az Időkép szerint Miskolc térségében szupercella alakult ki. A vihar a közelben, Emődön háztetőket bontott meg, de Ónodon is jelentős károkat dokumentáltak.

Gyermekkorunkban amikor a nagyszülőkhöz jártunk Emődre sosem gondoltuk volna, hogy itt olyan amerikais tornádós jelegű szupercellák is lesznek. Eddig sosem volt de ezután úgy tűnik már lesz. Nos, ha másért nem és a temetőbe járkálás mellett majd reménykedünk mi is, hogy talán személyesen is láthatunk itt szupercellát a jövőben.

A zivatar kifutófrontjánál egy úgynevezett gustnado is létrejött.

Az ilyen forgószelek első ránézésre sokban hasonlítanak a tornádókra, de a képződményekben a tölcsér nem a felhőkből nyúlik le, hanem a felszínről indul felfelé.

Olvasónk Bátonyterenyénél látott egy tubát, az Időkép pedig arról számolt be, hogy a fővárostól nem messze, Veresegyház térségében is megfigyeltek egy hasonló jelenséget. A Budapesthez közeli felhőtölcsér a délutáni órákban alakult ki, erről az Időkép felvételeket is közölt. Tornádókról akkor beszélhetünk, amikor egy tuba eléri a felszínt.

( H.Sz.)