hirdetés

30 évig titkos, hogy miként került vissza Magyarországra a római ezüstlelet, a Seuso-kincsek egy része. Bár közpénzből költött a magyar kormány vagy négy és félmilliárd forintot a római ezüstlelet egyes darabjainak magyar tulajdonba kerüléséért, a részletekről 2043-ig nem tudhatunk meg semmit.

seuso-kincsekEgyelőre nem sokan tudhatják, hogy kik és mennyiért vették meg és milyen szerepük volt a római kori ezüst tárgyaknak. Lázár János hivatala először azzal érvelt, hogy azért tagadják meg a Seuso-kincsek részleteinek a nyilvánosságra hozatalát, mert a kormány tárgyal a további darabok visszavásárlásáról is, és rontaná az esélyeket a részletek felfedése.

A nem is oly rég kormányközeli lap, a Magyar Nemzet most bírósághoz fordult a közérdekű adatok kiadásának kikényszerítése érdekében, de a Fővárosi Törvényszéken kiderült, Lázár János már 2013-ben titkosíttatta az iratokat. A Magyar Nemzet titokfelügyeleti hatósági eljárást kezdeményezett.

A Seuso-kincsek megvásárlása akkor kapott újra lendületet, amikor 2012. augusztus 1-jén Zelnik István műgyűjtő bejelentette, hogy megvenné és hazahozná a Seuso-kincset.

A tárgyak hazahozatalához a legmagasabb szinten kértem a magyar kormányzat segítségét, hogy a kényes jogi helyzetben tegyék lehetővé a kincsek hazajuttatását, amelyet halálom után a magyar államra kívánok hagyni. A vásárlásról aláírt szerződésem, amelyhez szükséges a magyar kormány támogatása, augusztus végén lejár – írta Zelnik egy augusztus 8-i sajtóközleményben, ugyanakkor az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága akkor azt mondta, hogy a kormányt és az államtitkárságot ebben az ügyben eddig hivatalosan nem kereste meg, és a magyar állam a Seuso-kincsekkel kapcsolatban továbbra is tulajdonosnak tekinti magát.

Zelnik a kincsek hazahozataláról valószínűleg Szőcs Géza korábbi kulturális államtitkárral tárgyalhatott, aki az MTI-nek eljuttatott közleményében azt írta: politikusokkal, szakemberekkel, jogászokkal, műgyűjtőkkel évek óta számos tárgyalást folytattam, és mindezek alapján messze a legígéretesebbnek ítéltem Zelnik István műgyűjtő ajánlatát. Ennek alapján megvásárolná a Seuso-együttest, azt Budapestre szállítaná, kiállítaná, tanulmányozhatóvá és kutathatóvá tenné, végezetül pedig a magyar államra hagyná. Így Magyarországnak egyetlen forintjába sem kerülne, hogy a kincsek ténylegesen a birtokába jussanak.

A Kultúráért Felelős Államtitkárság kérdésére, miszerint elképzelhető-e, hogy Zelnik Istvánnal együttműködve a magyar állam megszerzi a Seuso-kincset, annyit közölt, hogy a Seuso-kincs ügyében L. Simon László kultúráért felelős államtitkár a téma szakavatott ismerőivel és elismert szakemberekkel tárgyal majd.

A Heti Válasz néhány nap múlva viszont már arról írt, hogy a kormány nemet mond a vitatott megítélésű milliárdos műgyűjtő, Zelnik István ajánlatára, hogy visszavásárolja a Seuso-kincset. L. Simon László kultúráért felelős államtitkár leszögezte: a javaslat blöff, nem lehet komolyan venni.

(Fotó: Origo)