hirdetés

Bár ez emberi erőforrások minisztere, Balog Zoltán megegyezést szeretne a köznevelés kérdéseiben. Sztrájk, úgy tűnik, lesz, mert további engedményeket nem tud tenni az EMMI és a kormány sem. Így nem várható komolyabb béremelés sem az oktatásban dolgozóknál, és minden marad a régiben egyelőre, úgy tűnik. Nagy valószínűséggel az a forgatókönyv lesz, amit pár napja Galló Istvánné szakszervezeti elnök mondott, hogy a kormányzat kivár, legyen sztrájk, és majd meglátják annak fényében, hogy engednek-e a pedagógusok és az oktatásban dolgozók kéréseinek.pedagógsuok szakszervezeteA miniszter hangsúlyozta: a köznevelési kerekasztal az, ahol van értelme dolgozni, itt már komoly eredmények születtek. Javasolta, hogy mindenki vegyen részt a kerekasztal munkájában. Nem olyan ügyről van szó, amelyet egyik napról a másikra lehetne megoldani, de mindenkivel hajlandók tárgyalni – mondta, egyúttal türelmet kért. Hozzátette: vannak még olyanok, akiknek van mondanivalójuk az ügyben, ezért mindenkit várnak, akik valóban javítani akarnak a helyzeten.

A tárcavezető hangsúlyozta annak jelentőségét, hogy a sztrájkbizottság által megfogalmazott 25 pontból 20 esetében már sikerült megállapodni, és sajnálja, hogy kockáztatják ezeket az eredményeket. A kérdéses pontok egy része bérügyeket érint, ezekben nem tudunk továbbmenni, ez a probléma, hiszen ehhez plusz 50 milliárd forint kellene, és ez most nem megy – fogalmazott.

Galló Istvánné, a PSZ elnöke a héten közölte, hogy nem igaz az állítás, hogy csak négy kérdésben nem tudtak megállapodni. Jóval több, majd egy tucatban nincs közeledés közöttük.

Úgy vélte, a pedagógusok munkateher-csökkentésébe sem tudnak belemenni, mert az OECD- és más nemzetközi felmérések alapján a magyar pedagógusok óraterhelése így is az egyik legalacsonyabb az EU-ban, és ennél lejjebb nem fogunk tudni menni.

Arról is beszélt, hogy eddig még egyetlen önkormányzat sem kérte, hogy adják vissza az iskolákat. A korábbi rendszer működésképtelen volt, hiszen az önkormányzatok nagy adósságokat halmoztak fel, és ha a fenntartó fizetésképtelen, akkor az iskolák is – tette hozzá. A 21. században ráadásul nem működhet úgy egy intézmény, hogy ne legyen külső minőségi kontroll, ezért hozták be a szakfelügyeletet, a minősítést, és ehhez egységes fenntartó kell – magyarázta.

Balog Zoltán azt is elmondta, hogy a háttérintézményekkel kapcsolatos döntés célja a bürokráciacsökkentés, és a háttérintézmények sorsáról még nincs végleges döntés.