hirdetés

Furcsa karácsonyi meglepetést kapott többtucatnyi rendőr. Felszólító levelet küldött nekik a munkáltatójuk több százezer forintnyi túlóradíj visszafizetését követelve. Derült égből érte villámcsapásként az egyenruhásokat a levél, mert mindannyian a déli határnál teljesítettek szolgálatot, legtöbbször napi 16 órában. A Tettrekész Magyar Rendőr Szakszervezet főtitkára, Szima Judit szerint felháborító, tisztességtelen, jogalap nélküli eljárásról van szó, és ha kell, bíróság előtt is kiállnak kollégáik igazáért.

röszke-szegedma.hu

Bár sokat melóztak a déli végeken a rendőrök az ország minden területéről. Bár néha rosszabb körülmények közt éltek, mint a menekültek, de tették a dolgukat, ahogy azt parancsba kapták. Így mindenképpen meglepődtek azon rendőrök a napokban, akik a felszólító levelet kaptak és amelyben azt olvashatták, hogy az illegális migráció miatt Csongrád és Baranya megyébe történt átrendelésükkor, szeptemberben és októberben több túlszolgálatot számoltak el nekik, mint amennyit teljesítettek. Ezért most követelik, hogy a levél kézhezvételétől számított 8 naptári napon belül fizessék vissza a különbözetet. Feltehetőleg minden rendőr lefagyott és megdermedt, hisz több százezer forintot kérnek most tőlük vissza. Így, az ünnepek előtt. Ami viccnek erős, poénnak meg rossz.

Az egyik felszólító levélben arra hivatkoznak, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) rendészeti főigazgatójának október 20-i állásfoglalása alapján „a csapatszolgálati századok átrendelése során a pihenőben töltött időszak készenlétnek minősül. Amennyiben ezen időtartam alatt tényleges szolgálatteljesítésre nem került sor, úgy sem rendes szolgálat, sem túlszolgálat nem számolható el.”

Ez azért kulcsfontosságú, mert a készenléti szolgálatért csupán bruttó 90 forintos órabér jár, míg a túlszolgálatért normál munkadíjat, óránként bruttó két-háromezer forintot kell fizetni.

A felszólító és pénz-visszakövetelő levél idézi a rendvédelmi szervek szolgálati törvényét, amely szerint: „A szolgálati elöljáró a hivatásos állomány tagját kötelezheti arra, hogy a szolgálatteljesítési időn kívül szolgálati érdekből, szolgálatképes állapotban olyan elérhető – szolgálati helyen kívüli – helyen tartózkodjon, ahonnan szolgálati feladatra bármikor igénybe vehető.” Az iromány végén közlik, hogy korábban „téves jogszabály-értelmezés” miatt tekintették túlszolgálatnak azt, ami a valóságban csupán készenlét volt.

Szima Judit, a Tettrekész Magyar Rendőr Szakszervezet főtitkára elmondta, hogy tud az esetről. Egyelőre körülbelül negyven kollégáról van tudomása, akiktől 200–260 ezer forint közötti összeget vennének vissza, de az érintettek száma várhatóan emelkedni fog. Tudomásuk szerint egyelőre a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitánysághoz tartozó kapitányságok rendőrei kaptak ilyen felszólító leveleket, például a kisbériek. Az érdekvédő kiemelte: törvénytelen és rendkívül tisztességtelen az elvégzett túlórákért kifizetett pénzt visszavenni, ráadásul éppen most, az ünnepek előtti napokban. Szima Judit kiemelte: minden kollégájuk érdekében el fognak járni, akitől erre meghatalmazást kapnak.

A menetrend az, hogy a rendőrség fizetési meghagyást küld, ami ellen kifogással élnek, így az ügy a bíróság elé kerül, amely reményeik szerint megállapítja majd, hogy jogalap nélkül követeli vissza a rendőrség a már kifizetett túlórákat. A déli határra vezényelt Készenléti Rendőrség és több más kapitányság munkatársai sok esetben szintén csak készenléti szolgálati óradíjat kaptak túlszolgálatért, ami ellen szintén panaszt teszünk majd az országos főkapitánynál. A rendőrök óriási munkát végeztek, végeznek a déli határokon, 16 órákat töltenek szolgálatban, embertelen körülmények között – mondta Szima Judit.