hirdetés

Az AIDS és a HIV Világnapjára, azaz december 1-re ,úgy tűnik, Magyarország nem készül semmiféle komolyabb prevenciós akcióval. Tavaly egy civilszervezet ugyan kapott erre 15 milliót. Idén azonban lehet, hogy ugyanúgy, mint a Fidesz-kormány megválasztása után négy évig, erre most sem jut semmi pénz, pedig az AIDS- és a HIV-prevenció fontos lenne, különben jön az ugrásszerűen megnövekedett betegek száma a szakértők szerint, amely már így is emelkedésnek indult sajnos.

Man holding red aids ribbonAz EMMI idén egyelőre nem döntötte el, hogy ad-e a civilszervezeteknek arra pénzt, hogy az AIDS és a HIV Világnap alkalmából prevenciós akciókba, figyelemfelhívó kampányokba kezdjenek. Legalábbis úgy tűnik, nincs ebben öntés. Pedig fontos lenne, hisz az elmúlt hat évben eddig csak tavaly adott az AIDS és HIV Világnapjára némi aprópénzt az illetékes minisztérium. Akkor is csak 15 milliót. A civilszervezetek állami pénz nélkül pedig nem tudnak önerőből kampányolni. Ráadásul ezen betegségek megelőzése, szűrése és az erre való figyelemfelhívás főként az államnak lenne az érdeke. Ezen betegek teljes gyógyulása ugyanis reménytelen, de a kezelésük is hatalmas pénzeket emészt fel.

Az Esti Újság természetesen megkereste e-mailben az EMMI-t múlt héten, de sajnos választ a mai napig nem kaptunk a kérdéseinkre.

Az Esti Újság és a Hét főszerkesztőjeként éreklődnék, hogy az EMMI idén tervez-e támogatást adni a civilszervezetknek, hogy az AIDS és a HIV betegségek terjedését, megelőzését minél szélesebb körben terjesszék és hívják fel az emberek figyelmét arra, hogy megelőzni könnyebb ezen betegségeket, mint kezelni?
Ha lesz ilyen támogatás, az mikortól várható, és kiket vonnak be ebbe a figyelemfelhívó prevenciós kampányba ?
Tavaly, úgy tudjuk volt, hasonló támogatás, az miként sikeredett, és az elszámolások rendben voltak?
2010 és 2014 között miért nem volt ilyen AIDS- és HIV-prevenciós kampányokra támogatás ?

Sajnos a statisztikák szerint az AIDS és HIV betegek száma növekszik, ami össze köthető azzal is, hogy az állam sajnálatos módon évek óta nem ad pénzt a civilszervezeteknek arra, hogy a betegségek prevenciós kampányait lebonyolítsák. Így a szakértők szerint Magyarországon az ADIS- és HIV-bomba államilag ki lett élesítve, azaz várható, hogy ugrásszerűen megnövekszik az AIDS és HIV betegek száma.

A WHO 1988-ban december 1-jét AZ AIDS ELLENI KÜZDELEM VILÁGNAPJÁVÁ nyilvánította. Ennek célja, hogy mozgósítsa az embereket a HIV elleni küzdelemben, és tudatosítsa a biztonságos szexuális élet fontosságát.

(Fotó: thinkstock)