hirdetés

Szégyenpadon Brüsszelben
2014-03-23 18:31

Valószínűleg kötelezettségszegési eljárásokat és már most monitoring megfigyelést indít majd Magyarországgal szemben az Európai Bizottság azt követően, hogy befejeződött az alaptörvény negyedik módosításának a vizsgálata – mondta a Bruxinfo szerint Viviane Reding, az alapvető jogokért felelős uniós biztos, a bizottság alelnöke.

A jogi vizsgálat valószínűleg kötelezettségszegési eljárásokhoz fog vezetni, és mindez “meglehetősen gyorsan” meg fog történni – mondta Reding  az AP hírügynökség tájékoztatása szerint. A biztos a beszámoló szerint korábban meg is írta Budapestnek, hogy az első elemzés kérdéseket vetett fel a jogrenddel kapcsolatban.

A biztos az Európai Parlament múlt heti, a magyarországi alkotmányos helyzetről folytatott vitájában azt mondta, hogy az Európai Bizottság (EB) tárgyilagos és pártatlan módon vizsgálja a magyar alaptörvény március 11-én elfogadott módosításait.

Reding akkor felhívta a figyelmet azokra a kérdésekre, amelyeket José Manuel Barroso bizottsági elnök korábban aggályos pontokként emelt ki Orbán Viktor miniszterelnökhöz intézett levelében. Ezek közt az első az, hogy ha európai bírósági döntés alapján Magyarországnak fizetési kötelezettsége keletkezik, akkor annak finanszírozására eseti adó vethető ki.

A második aggályos téma az Országos Bírósági Hivatal ügyáthelyezési jogára vonatkozik, itt Reding szerint uniós jogról folyó jogvita esetén sérülhet a megfelelő jogi eljáráshoz fűződő jog érvényesülése. A harmadik ügyben, a politikai hirdetések korlátozását illetően Viviane Reding az európai parlamenti választási kampány szempontjából emelte ki azt, hogy a korlátozások indokoltságának és arányosságának a követelményét tiszteletben kell tartani.