hirdetés

Kissé átértelmezték Szegeden a kormány által drága pénzen készített és a kötelező kvóta ellen szóló plakátokat. Úgy tűnik, sokan másképp látják a dolgokat és másképp értelmezik az „Üzenjük Brüsszelnek, hogy ők is megértsék” szlogent. Van, aki szerint az állami szinten működő lopást, míg mások az állampolgárokon való segítséget üzeni Brüsszelnek. A három forgalmas szegedi helyszínen lévő kormányzati plakátokat feltehetőleg még sok-sok követi majd az országban, ami nem a népszavazáson való részvételre buzdít. A rendőrség a szegedi plakát átfogalmazása miatt nem indít eljárást.

brüsszel plakát msáképp

A migránsok betelepítéséről szóló népszavazást népszerűsítő kormányzati plakátokat firkáltak át Szegeden. Az egyedi falfestményeiről ismert szegedi graffitis, Csiky saját Facebook- oldalára is kitette az átalakított plakátokat a következő szöveggel: a kormány üzenete nekünk, a tömegpropaganda helyett. Átfirkálták a kormány plakátjait – írja a Délmagyar.

Nem hinném, hogy sok vizet zavarna a magasabb körökben, de ezzel nem is őket, hanem az utca emberét céloztam meg, akik egyre inkább befogadóbbak az ilyesmikre. Amúgy a hajnali órákban egyedül csináltam, semmi forgalom nem volt, gyerekjáték volt az egész – írta Csiky, aki hozzátette, részéről ennyi volt a véleménynyilvánítás, legalábbis egyelőre. Attól nem tart, hogy beazonosítják, és felelősségre vonják. A rendőrség tegnap délben közölte, nem kaptak bejelentést a plakátrongálásról, így nem is indult eljárás az ügyben. Az átfirkált plakátok egyébként forgalmas helyeken, az SZVSE-pálya, az Izabella híd és az Árkád mellett láthatók. Azaz szem előtt van és mindenkit elér az új szlogen és új üzenet.

Korábban másként járt el a rendőrség. Amikor tavaly júniusban két másik szegedi fiatal a kormány bevándorlásellenes nemzeti konzultációjának hét plakátját firkálta át, rongálás miatt eljárást indítottak ellenük. Az az ügy azóta sem zárult le, sőt még a tárgyalás időpontját sem tűzték ki – tudtuk meg tegnap Szalai Balázstól és Kékesi Márktól, akik szintén a véleménynyilvánítás szabadságára hivatkozva festették át a plakátokat. Elmondásuk szerint a mostani akcióhoz semmi közük, a kormány a gyűlöletkampányával már elérte a célját, belefáradtak abba, hogy küzdjenek ellene.

Azt viszont el akarják érni, hogy hivatalosan is fölmentsék őket a tavalyi rongálás vádja alól. Először mediációt ajánlottak nekik, ha kifizetik az általuk okozott 210 ezer forintos kárt, másodszor két évre felfüggesztette volna az ügyészség a vádemelést ellenük. Mindkét lehetőséget visszautasították, mert így nem tisztázhatnák magukat.

(Forrás: Délmagyar–Esti Ujság, fotó: Csiky)