hirdetés

Eddig több mint százan lettek rosszul a hétvégén azután, hogy Balatonfürednél részt vettek a Magyar Úszás Napján. A szombati sporteseményen csaknem 3500-an úsztak a Balatonban. Még vizsgálják, hogy mi okozhatta a fertőzéseket.

 

Balaton-atuszas

 

Risztov Éva, olimpiai aranyérmesünk is részt vett az eseményen, rögtön utána rosszul lét miatt kórházba került. Közösségi oldalára kiírta, hogy pár napig még kórházi ápolásra szorul, hozzátette: „Mindenki várja az igazságot, de azt sose fogjuk megtudni, hogy ki a felelős a megbetegedések miatt.”

Az MTV híradója megkereste a debreceni kórház főorvosát, aki elmondta, hogy a sportoló egy vírusos eredetű, heveny, feltehetően gyomorbél hurut miatt lett rosszul, de állapota stabil és pár napon belül elhagyhatja a kórházat.

A rendezvény előtt előírás a vízminőség vizsgálata, amit a Balaton-átúszás előtt kétszer is ellenőriztek, a hatóságok akkor mindent rendben találtak. A megbetegedések okait egyelőre még vizsgálják, az Úszószövetség elnöke, Gyárfás Tamás szerint biztosan nem ételmérgezés állhat a háttérben.

A megbetegedések miatt a verseny után is vettek vízmintát a tóból Balatonfürednél. A város polgármestere szerint egy-két nap múlva lesz eredménye a vizsgálatoknak, de mivel a városban – és tó körül más strandokon nem tapasztaltak megbetegedést, csak valamilyen helyi jelenségről lehet szó.

 

Két héttel ezelőtt több ezer hal pusztult el a Balatonban.

A nemzeti élelmiszerlánc biztonsági hivatal közleménye szerint ugyan még keresik a halpusztulás okait is, az már most kijelenthető, hogy annak nincs köze az úszóverseny indulóit érintő megbetegedéshez.

 

A Balaton vízminősége az MTA Limnológiai Intézetének hidrobotanikai osztályvezetője szerint mindennek ellenére kiváló.

Présing Mátyás ugyanakkor kizárta a közvetlen összefüggést a halpusztulás és a Magyar Úszás Napját követő megbetegedések között. Mindkét ügyben még folynak a vizsgálatok.A biológus a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta: legutóbb hétfőn, valamint két héttel korábban vettek vízmintát a Balatonból, és ökológiai szempontból mindkét alkalommal kifogástalannak bizonyult a víz. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy emberi egészséget veszélyeztető szennyezés nem juthatott a Balatonba – jegyezte meg. Présing Mátyás végül hangsúlyozta: mindenkit arra bátorít, hogy nyugodtan fürödjön a Balatonban.