hirdetés

Abban a Fidesznek és az MSZP-nek mindenképpen egységesnek kell lennie, hogy a Jobbik által “forgalmazott ordas eszmék” és ezek hitvallói ne képviselhessék Magyarországot az Európai Parlamentben (EP) – mondta Szanyi Tibor, a szocialisták EP-listáját vezető politikus.
Az MSZP összefogásra szólítja fel a Fideszt a Jobbik “kiszorítása” érdekében, hogy közös erővel akadályozzák meg azt, hogy a párt megtévessze a magyar választópolgárokat. Ezt a szocialista Szanyi Tibor, az MSZP európai parlamenti (EP-) listavezetője mondta Budapesten a Tüttő Katával, a párt EP-képviselőjelöltjével tartott sajtótájékoztatón.

Szanyi Tibor úgy fogalmazott, bármit gondolhat a Fidesz a szocialistákról, abban a két pártnak mindenképpen egységesnek kell lennie, hogy a Jobbik által “forgalmazott ordas eszmék” és ezek hitvallói ne képviselhessék Magyarországot az EP-ben.

Kérdésre válaszolva kifejtette, a Fidesznek és az MSZP-nek is a maga eszközeit kell használnia a szélsőjobb kiszorítása érdekében, ami Magyarországon leginkább a Jobbikot jelenti. Nekünk bőven elég lenne az, ha Orbán Viktor miniszterelnök nem ismételgetné azt a gondolatiságot, amit a Jobbik képvisel – tette hozzá.

Szanyi Tibor egy olyan alkalmazotthoz hasonlította a Jobbikot, amelyik nem dolgozik, egész hónapban csapkodja az ajtót, ordibál, majd a hónap végén jelentkezik a fizetéséért. Ezt a pénzt bezzeg nem égetik el, mint az európai zászlót – jegyezte meg.

Úgy fogalmazott, miközben a Jobbik vezetői “piócaként szívják az európai adófizetők pénzét”, addig Európa ellenfeleivel, Teherántól Moszkváig versenyeznek azokért az összegekért, amelyekből gigantikus plakátkampányaikat finanszírozzák.

A listavezető bírálta Orbán Viktor “hétvégi beiktatási beszédét”, ami szerinte “bármelyik múlt századbeli diktátor beszédeiben megjelent elemekből” építkezett. Ugyanezeket a mondatokat hallottuk Hitlertől kezdve, Sztálinon át, Rákosin át egészen Szálasig”.

Hozzátette: hatalomtól ittas, népre hivatkozó mondatokat ismételgettek ezek a diktátorok.

“Üzenjük Orbán Viktornak, hogy neki a magyar nép arra adott felhatalmazást, hogy kormányt alakítson egy plurális társadalomban, arra nem adott neki felhatalmazást, hogy szélsőségesnek és bűnözőnek nevezze ellenfeleit” – hangsúlyozta Szanyi Tibor.

Szanyi Tibor úgy folytatta, hogy Orbán Viktor hetek óta szinte minden nap dzsihádot hirdet Európa ellen. A kormányfő és a Fidesz csak azzal a kezével nem fenyegeti Európát, amelyikkel az eurókötegekért “kuncsorog” – tette hozzá.

Beszámolt az MSZP kampányának újabb szakaszáról, amelynek során egy piros, az MSZP-logójával ellátott négyzet alakú, a legfontosabb ígéreteket tartalmazó szórólapot juttatnak el a választókhoz, valamint az általa és Mesterházy Attila pártelnök által aláírt levelet, amelyben támogatást kérnek a május 25-ei választásra. Szanyi Tibor felhívta arra a figyelmet, hogy a Népszava különszámot adott ki az MSZP legfontosabb javaslataiból.

Tüttő Kata beszélt a kormánypárt kampányáról, ennek kapcsán azt mondta, lassan oda jutunk, hogy Magyarország olyan lesz, mint a viccben szereplő agresszív kismalac: Magyarország ugyanis négy és félszer annyi forrást kap, mint amennyit befizet, mégis mindig csapkodja az asztalt.

Az EP-képviselőjelölt az adóharmonizációt azzal indokolta, mert bizonyos európai vállalatok és cégek trükköznek az adójukkal, mivel a tagállamokban eltérőek az adószabályok, ez az adóelkerülés pedig évente európai szinten 300 ezer milliárd forint kiesést jelent.

A norvég alap kapcsán a politikus azt mondta, azért nem küldenek több pénzt, mert “itt van ez a zseni, a traffikszerződő Lázár János”. Az uniós pénzek és a norvég alap befagyasztása a Fidesz végtelen pökhendi arroganciájának köszönhető – értékelt, arra kérve a Miniszterelnökséget vezető államtitkárt, kicsit nagyobb alázattal utazzon ki Brüsszelbe.