hirdetés

Sokan cikizik a TEK-et. A bíróság elengedte ugyanis a TEK hétvégén lefülelt és nagy dirrel-dúrral bejelentett bombagyárosait, mert nem látták indokoltnak az előzetes letartóztatást. Így az, hogy komoly bombakészítő labort leplezett le a speciális egység, s komoly károkat okoztak volna a házi bombák, nos igen furcsának tűnik elsőre. Persze az is lehet, hogy a banda tagjainak szabadon engedése csupán nyomozástaktikai célt szolgál. Azaz az eddig nem ismert megrendelőket akarják így lefülelni.

TEK4

Egy embert küldött volna csupán előzetes letartóztatásba az ügyészség azok közül a férfiak közül, akiket a TEK fogott el a hétvégén, s, akik komoly bombagyárat üzemeltettek. A bíróság azonban elutasította a vádhatóság kérését, így a komoly pusztító erejű pokolgépeket gyártó csapat, bombagyár minden tagja szabadlábon van. Nos, ez így elsőre furcsának tűnik, és olyan, mintha a TEK akciója el lett volna fuserálva.

Azonban az is lehet, hogy ez csupán egy elterelő akció. Elterelés, mert a nyomozók nem tudják, a bombagyár kiknek szállított volna és milyen bombákat. Így pedig feltehetőleg majd kapcsolatba lépnek egymással a banda nem ismert tagjai is, és fel lehet számolni majd az egész brigádot. Nos, lehet ez is egy életszerű forgatókönyv.

Sokan természetesen rögtön arra asszociáltak, hogy iszlám szélsőségesekről van szó, és a TEK egyáltalán nem sietett eloszlatni ezt a gyanút, sőt a Terrorelhárítási Központ például arról beszélt, hogy a november 13-i párizsi terrorcselekmény-sorozatot követően fokozták a felderítőtevékenységüket, és hogy az egyik akciónak nemzetközi szála is van.

Az elfogott személyek a szélsőséges cselekményekre való hajlamuk, robbanóanyagokhoz való vonzódásuk miatt kerültek a TEK érdeklődésének középpontjába. Szélsőséges nézeteket valló emberek csoportjához tartoztak, de a technikai felkészültségük volt gyanúsabb. Nem biztos, hogy ezeket a szereket maguk akarták használni, lehet, hogy másoknak gyártottak, ezt még a rendőrségnek kell tisztáznia– fogalmazott Hajdu János, a TEK vezére.

Az azonban tény, hogy ezen elfogott fura bombagyárosok és gépfegyveres emberek miatt, akiket most kiengedett a bíróság, fokozták a közjogi méltóságok védelmét.