hirdetés

A Nemzeti Védelmi Szolgálat 48 ember ellen tett feljelentést, miután a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Hivatalának három ügyintézője olyan külföldieknek állított ki magyar úti- és más személyes okmányokat, akik ilyenekre nem voltak jogosultak. Az ügy miatt a KEKH jelenlegi vezetőinek felelősségét, hogy vizsgálják-e s annak milyen következményei lettek nem tudni. .

 bilincsben

Nagy ügyet derített fel az NVSZ. Állítólag egy olyan bűnbandára csaptak le,akik keményen bizniszeltek a  magyar állampolgársággal, igaz nem hivatalosan. Feltehetőleg hosszas felderítő munka után csaptak le a szervezetre. Így derült ki, hogy a három ügyintéző és a felbujtó az egyszerűsített honosítási eljárásban állampolgárságot szerzett külföldiek személyes adataival és az ilyen okmányok megszerzésére nem jogosult külföldiek fényképével készített személyiket, útleveket és más iratokat a külföldieknek. Azaz magyarra lefordítva valós adatokkal éltek vissza a bűnszervezet tagjai, de más illetéktelenek kapták meg az állampolgárságot.

Az NVSZ feljelentése nyomán a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozói elfogták a három ügyintézőt és a felbujtójukat. Az ügyben feljelentett további 44 személy – valószínűsíthetően ők rendelték és kapták meg a hamis iratokat – egyelőre szabadlábon maradtak, mindez pedig azt mutatja,hogy nem egy nagy ügyről van szó, ha senki sem került előzetesbe.

Azonban tény kérdése,hogy korábban komoly szervezetek bizniszeltek a magyar állampolgárságok ügyintézésével. Volt ott minden cégalapítás, albérlet, adminisztrációs ügyintézés s cserébe jó pár ezer dollárt kértek állítólag ezen ügyintéző cégek a külföldi megrendelőktől.

( Fotó: illusztráció )