hirdetés

Súlyos honvédségi baleset, több tűzszerész meghalt. Az egykori hortobágyi bombázó lőtéren robbant fel egy bomba épp, akkor amikor állítólag tűzszerészek dolgoztak. A HM egyelőre hírzárlatot rendelt el az ügyben. Az áldozatok száma egyes hírek szerint eléri a fél tucatot. Utoljára 2006-ban volt hasonló tragédia a tűzszerészeknél.

tűzszerész baleset

A tűzszerészek állítólag munka közben robbantak fel, amikor eddig ismeretlen okokból működésbe lépett egy bomba. A detonációban több tűzszerész vesztette életét. Vannak olyan, eddig meg nem erősített információk, hogy a halottak száma fél tucat, minimum. Feltehetőleg a tűzszerészek a munkájuk végzése közben gyakorlatoztak is, és új tűzszerészeket is épp oktattak a területen, ezért ilyen sok a halottak száma.

Az egykori hortobágyi hírhedt bombázó lőtér mentesítését már évekkel korábban elkezdték, de tavaly újra elkezdődött a munka. A mentesítés 3 és félmilliárd forintba kerül. Ennek során a Nemzeti Parkban mintegy 4100 hektárnyi területet fésülnek és néznek át a tűzszerészek. Így próbálják meg felszámolni a veszélyes katonai maradványokat, beleértve a korábbi hadi célú épületeket és a föld alatt rejtőző bombákat is.

Az Index, akárcsak az Esti Újság, is úgy tudja, hogy az ügyben egyelőre hírzárlatot rendeltek el. Utoljára hasonló súlyos tragédia épp tíz évvel ezelőtt Szolnokon történt, ahol egy tűzszerész oktató és tanítványai robbantak fel.

1997. július 20. – Két tűzszerész meghalt Dunaharasztiban, amikor hatástalanítás közben felrobbant egy második világháborús aknagránát. A 82 milliméteres lövedék robbanása következtében életét vesztette egy hivatásos főtörzsőrmester és egy sorállományú honvéd.

2000. október 22. – Budapesten felrobbant egy második világháborús bomba a X. kerületben, a Könyves Kálmán körút és a Kőbányai út sarkán álló benzinkút melletti építési területen. Egy 26 éves tűzszerész járőrparancsnok éppen azonosította és a szállításhoz készítette elő a 82 milliméteres aknagránátot, amikor az felrobbant, és a tűzszerész meghalt.

(Fotó: illusztráció)