hirdetés

Lyukra futhat a kormány a híres Munkácsy -festmény  a Golgota fura és gyors védetté nyilvánításával. Ráaádsul súlyos milliárdokat is fizethetünk a kép tulajdonosának kártérítés címén.  Mint ismeretes a kép tulajdonosa Pákh Imre nem volt hajlandó eladni a Magyar Nemzeti Banknak a festményt ezután gyorsan és igencsak megkérdőjelezhető módon elindították a védetté nyilvánítást, hogy el se tudja vinni a kép tulajdonosa Pákh esetleg a műalkotást. A kormány és az MNB viselkedésével egy baj van, a kép nem felel meg a védetté nyilvánításhoz, hisz a Golgota nincs 50 éve Magyarországon. Így pedig az egyik alapvető feltétel hiányzik a kép védetté nyilvánításához.

munkácsy-trilogia

Fura és nonszensz helyzet alakult ki a Golgota körül. A kép tulajdonosa Pákh Imre ha akarja, ha nem egyelőre a Munkácsy  festményt nem viheti sehova hiába az övé.  Az MNB és a kormány ugyanis miután kiderült nincs egyezség a kép eladásáról és a tulajdonos más vevőkkel is tárgyal, gyorsan elindították a kép védetté nyilvánítását.  Így a védett tárgyat engedély nélkül nem viheti külföldre, a műtárgyat és kiállítási vagy őrzési helyét nyilvántartásba veszik, a Műtárgyfelügyeleti Iroda időnként ellenőrizheti a műkincset, illetve a tulajdonosnak hozzáférhetővé kell tennie kutatási, kiállítási célokra – közölte a Forster Központ Műtárgyfelügyeleti Irodájának vezetője.

A tulajdonos állampolgársága és a műkincs vásárlási helye sem releváns a védetté nyilvánítás szempontjából, így a védési eljárás alatt véglegesen nem vihető ki az érintett műtárgy az országból – mondta Buzinkay Péter, a Forster Központ Műtárgyfelügyeleti Irodájának vezetője annak kapcsán, hogy előző nap a Miniszterelnökség kezdeményezésére elindították az amerikai Pákh Imre tulajdonában álló Munkácsy-festmény, a Golgota védetté nyilvánítását.

Azonban van egy nagyon nagy baj ezzel a védetté nyilvánítással. Azaz sok hűhó lesz a semmiért ésamagyar álam egy jó nag kártérítési per elé is néz. Számszakilag egy 9 millió dolláros azaz majd 2.5 milliárd forintos ügyet vesztünk el fizethetnek meg a magyar adófizetők, mert elkapkodott az eljárás. elkapkodott, hisz annak a feltételnek egyértelműen nem felel meg a Munkácsy által festett Golgota, hogy nincs Magyarországon 50 éve. S ezt a Forster Központ sem tudja megcáfolni. Így pedig az eljárást meg kell  majd szüntetni és a végén lehet fizetni szépen csöndesen, sűrű elnézések közepette 9 millió dollárt azaz több mint 2.5 milliárd forintot vagy még többet Pákh Imrének.

Az is tény kérdése, hogy a védetté nyilvánításról szóló jogszabályt visszamenőlegesen már a kormány sem tudja módosítani. .

Így pedig  a Golgota kimondhatjuk, hogy összességében nem felel meg az alapvető feltételek mindegyikének.

Az is tény kérdése, hogy a Golgotára van egy svájci – orosz üzletember, aki már most 10 millió dollárt ígért Pákhnak. Nos erről feltehetőleg van dokumentum is. Így az üzlet pedig már most kijelenthető, hogy kútba esett a kormány fura lépése miatt és a Forster központ jó pár hónapig tartó vizsgálata végett. A kártérítés induló összege tehát már ismert is ez a csekély 10 millió dollár lesz, amit adott volna a svájci-orosz befektető.

Nem kívánunk találgatni de nagyon úgy tűnik véletlenül vagy szánt szándékkal de sajnos a kormány belelépett egy szépen felépített csapdába. Pákh Imre pedig megnyugodhat, bőven megkapja a pénzét a Golgotáért.

 

Mint ismeretes Pákh Imre a hidegzuhany után, azaz, hogy védetté akarják nyilvánítani a festményét arról beszélt, hogy új ajánlatot tett a a Magyar Nemzeti Banknak (MNB): korábban szóban, de már írásban is elküldte az ajánlatát. E szerint a korábban a Golgotáért kért 9 millió dollárért egy csomagot ajánl. A Krisztus-trilógia tagja, a Golgota című festmény mellett a tulajdonában lévő további 52 Munkácsy-festmény 10-12 évre szóló letétbe helyezését is felajánlotta a MNB-nek vagy más magyar állami intézménynek – fejtette ki az amerikai műgyűjtő.

 

Az MTI megkeresésére a MNB szerdán közölte: a korábbi nyilatkozatokhoz képest új információt nem áll módjában megosztani. Válaszukban hangsúlyozták: az MNB elkötelezett a nemzeti értékmegőrzés és értékteremtés iránt, azaz továbbra is célja, hogy a Golgota című kép is állami tulajdonba kerüljön, a Munkácsy-trilógia pedig Magyarországon egyben maradjon.

 

Szakértő szerint a nemzeti kultúra védelmét szolgálhatja a Golgota kivitelének megakadályozása. Az állam megakadályozhatja a Golgota című Munkácsy-festmény kivitelét az országból, egy műkincs védetté nyilvánítása a nemzeti kultúra védelmét szolgálja – mondta Kende Tamás, az Eötvös Loránd Tudományegyetem nemzetközi jogi tanszékének oktatója. A szakértő kifejtette: egy műkincs védetté nyilvánításának lehetősége nem kizárólag Magyarországon áll rendelkezésre, több európai uniós tagállamban van hasonló szabályozás. A jogász hangsúlyozta: a védetté nyilvánítás a nemzeti kultúra védelmét szolgálja. Ezekben az esetekben államigazgatási határozatot hoznak, és a tulajdonos bírósághoz fordulhat, ha a határozat nem felel meg a jogszabályoknak – magyarázta.

 

 

Pákh Imre, a Golgota tulajdonosa múlt vasárnap közölte az MTI-vel, hogy elviszi a debreceni Déri Múzeumból a Krisztus-trilógia tagját, a Golgota című festményt. Munkácsy Mihály alkotásáért a Magyar Nemzeti Bank korábban 6 millió dollárt ajánlott, de a tulajdonos 9 millió dollárt kért.

Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatornán kedd délután azt mondta: az ideiglenes védettséggel nem kerül állami tulajdonba a kép. Ugyanakkor, ha Pákh Imre el akarná adni a képet, a magyar állam elővásárlási joggal rendelkezik. Az államtitkár kiemelte: ha reális áron meg tudnak állapodni Pákh Imrével, továbbra is szeretnék megvenni a képet, mert az a céljuk, hogy a Golgota Magyarországon maradjon. Ha a festményt mégis másnak adná el Pákh Imre a védettség nyomán, akkor sem lehetne kivinni az országból – tette hozzá.