hirdetés

Elsőre 100 milliárd forintba kerülhet Magyarországnak a menekülteket elutasító álláspont. A külgazdasági és külügyminiszter szerint a magyar kormány nem zsarolható kvótaügyben sem. Szijjártó Péter mindezt Prágában egy sajtótájékoztatón közölte. A miniszter az Európai Bizottság azon javaslatára reagált, amely szerint az uniós tagállamok fejenként negyedmillió euróért megtagadhatnák a migránsok befogadását.

szijjarto-peter-d000171F585beea57a78e

Úgy tűnik, olyan lépést tett az Európai Bizottság menekültügyben, amelyre bizony sem hazánk, sem a magunk mellé állított Visegrádi 4-ek sem számítottak igazából még legvadabb rémálmaikban sem. A menekültek és az uniós kvótaellenesség súlyos eurómilliókba, -milliárdokba kerülhetnek. Éppen ezért érthető a magyar külügy álláspontja, hogy sem hazánk, sem más ország nem zsarolható.

Ez egy olyan zsarolás, amely sehová sem vezet – jelentette ki a magyar diplomácia vezetője a visegrádi négyek és a Keleti Partnerség országai külügyminisztereinek találkozója utáni sajtótájékoztatón.

Timmermans elismerte, hogy Brüsszel kényszer-betelepítést akar. A kényszer-betelepítés elfogadhatatlan, Brüsszel nem, csak a magyarok dönthetnek arról, kit fogadunk be az országunkba – közölte Szijjártó Péter, az Európai Bizottság alelnökére utalva.

Az Európai Bizottság szerdai javaslatát a cseh és a lengyel külügyminiszter, valamint Lukás Parízek szlovák külügyi államtitkár is bírálta és elutasította. Persze ettől még fizetni kell majd, ha valamelyik ország menekültmentes akar maradni.