hirdetés

Eljárási hibák sokasága lehet a Magyar Államkincstárnál. Az Esti Újság úgy tudja, hogy a Baptista Szeretetszolgálat házi gondozó szolgálatánál az elmúlt években minimum húsz alkalommal volt hatósági és belső ellenőrzés és egyszer sem találtak komoly hibákat. Így érdekes, hogy most hirtelen oly sokat fedeztek fel, ami alapján azonnal felfüggesztették a szeretetszolgálathoz köthető önálló jogi személyű intézmények támogatását a Magyar Államkincstár. Így közel kilencezer idős ellátását veszélyezteti a MÁK. A mostani kockázat elemzésen alapuló ellenőrzés körül is rengeteg az aggály, a kétely. Az idős, betegeskedő meghallgatott tanuk java része feltehetőleg jogász vagy ügyvéd, hisz adataik zártan kezelését kérték, ami picit fura. Szóval valami nem nagyon stimmel , pontosabban sok a furcsaság a MÁK lerohanós akciója körül. Az Esti Újság úgy tudja a NAV eddig senkit sem gyanúsítottak meg, és házkutatásokat sem tartottak pedig a MÁK szerint hatalmas, több mint 3 milliárdos csalás történhetett.

baptista

Valakinek vagy valaminek lehet, hogy meg akar nagyon felelni a Magyar Államkincstár azzal, hogy megpróbálja el lehetetleníteni közel kilencezer idős, beteg rászoruló házi gondozói ellátását, akiket a Baptista Szeretetszolgálathoz köthető gazdasági egységek láttak el nap mint nap az elmúlt években. Persze az is lehet, hogy az EMMI-n belüli feszültségek is okozhatták ezen fura és meghökkentően durva MÁK intézkedési hullámot.

Persze az is nagyon valószínű, hogy a MÁK ezen akció előtt egyeztetett a felettes szervezetek, minisztériumok illetékeseivel. S aligha hihető, hogy a Kincstár csupán saját szakállra lépett volna meg egy ilyen méretű és horderejű akciót.

A gondozói szolgálat jól dolgozott, hisz majd tízezer rászorulót gondozhattak és kaptak ezért állami finanszírozást a Magyar Államkincstáron keresztül, kvótarendszer alapján. A Baptista Szeretetszolgálat azonban  ezen állami összeget, amely évente közel 2 milliárd forint volt , szinte csak a bérek és járulékaik kifizetésére fordította hiszen ez a kèt tétel gyakorlatilag a teljes támogatás  90%-a volt. Tehát most a MÁK azt az összeget is rajtuk keresi, amit a költségvetésnek már befizettek.

Az utóbbi években sokat lehetett arról hallani, hogy a baptisták szúrják sok döntéshozónak a szemét, hogy ily nagyra nőtt a Szeretetszolgálatuk. Ráadásul az is fájt vagy fájhatott sokaknak, hogy súlyos milliárdokat kaptak a költségvetésből, az átvállalt állami feladatokra. Hogy ezek közrejátszottak-e a Magyar Államkincstár igen brutális döntéséhez, pontosan nem tudni.

Természetesen az Esti Újság szerkesztősége sok – sok kérdéssel fordult a MÁK illetékeseihez, de eleddig választ nem kaptunk. Így azon tényekre tudunk csak alapozni, amelyeket mi magunk derítettünk ki.

A MÁK mostani azon megállapítása, hogy szabálytalan elszámolások történtek a házi gondozó szolgálatnál, hisz körülbelül 500 ellenőrzött személy esetében találtak hibákat ( a teljes ellátás 5%aban). Hogy miket azt ugyan nem tudni pontosan, mert állítólag információink szerint a teljes felvett jegyzőkönyveket is nemrég kapta csak meg a Baptista Szeretetszolgálat. ( Ez is egy érdekes dolog, hogy miként lehet bármi ellen vagy vád ellen védekezni, ha az ember nem kapja meg a dokumentumokat. – a szerk. ). A jegyzőkönyvek megállapításai egyébként igencsak úgy tűnik első ránézésre, hogy koncepciózus és nagyon súlyos jogi és szakmai aggályokat vet fel mind formailag, mind tartalmilag. Tudomásunk szerint az ezen jegyzőkönyveket aláíró ellenőrök egyénenkénti feljelentését is fontolgatják az érintettek.

Az is tény, hogy az ezer ellenőrzött, akit az intézmények 120 gondozója látott el, a közel tízezer embernek a tíz százaléka maximum, de a MÁK ebből azt a következtetést vonta le összességében, hogy itt valami hatalmas bűntény történt. Majd megtette a NAV felé a feljelentést is.

Az is tény, hogy az idős beteg ellenőrzött személyek nagy része vagy mind jogász vagy ügyvéd lehetett, mert mind kérték adataik zártan kezelését, ami sértheti az ügyfélegyenlőséget is, mivel hogyan tudnának válaszolni egy adatok nélküli jegyzőkönyvre ?

Sajnos mivel a MÁK nem nyilatkozott egyelőre nem tudni, hogy voltak-e hatósági tanuk vagy nyomozók, NAV- osok a gondozottak meghallgatásakor, vagy épp felajánlották-e nekik, hogyha van ügyvédjük akkor az jelen lehessen a meghallgatásukkor, hisz ezen gondozottak mind mind tanuk voltak és nekik is vannak jogaik.

Az Esti Újság úgy tudja, hogy ilyen brutális kimenetelű ellenőrzésre sosem volt példa MÁK- nál ( valószínűleg ezért is lesz majd igen sok eljárási hiba, ami megkérdőjelezi az egész eljárást- a szerk).  Bár az sem kérdés, hogy ezen döntéssel a Magyar Államkincstár vezetése közel kilencezer gondozott és 1200 gondozó múltját nullázta le, és  jövőjét pecsételte meg és valljuk be ennyi nyugdíjas otthon vagy szociális intézmény nincs is, ahova betudják ezen embereket esetleg fogadni, hogy életük hátralévő részét tisztességben, rendben, ember módjára tudják leélni.

A Baptista Szeretetszolgálat egyik illetékese kérdésünkre név nélkül a következőt nyilatkozta.

Nem tudjuk mi lesz. Szinte minden gondozott ellátását megoldottuk. De az biztos, hogy amíg bírjuk erővel addig nem hagyjuk cserben a gondozókat és azokat a gondozottakat sem, akiről nem tudtunk az elmúlt hetekben hosszútávon és megnyugtatóan más szervezetek segítségével gondoskodni. Mi senkit nem hagyunk magára. Tudjuk, hogy semmi olyan szabálytalanságot és törvénytelenséget nem követtünk el, ami ne lehetne kijavítható és abban az esetben, ami súlyosnak mondható, mi magunk is feljelentést tettünk. – mondta a szeretetszolgálatnál tevékenykedő informátorunk.